(bron: Dias Latinos)

Het driedaagse latin festival Dias Latinos bestaat 25 jaar. Het festival vindt dit jaar plaats op 2, 3 en 4 juli te Amersfoort. Dit wordt niet alleen gevierd met een prachtig festivalprogramma, maar ook met de introductie van de Dias Latinos Award.

Met de komst van artistiek directeur Lucas van Merwijk, die zelf jarenlang als latin drummer en percussionist over de wereld tourde, zet het festival een nieuwe artistieke richting in. Opvallende aspecten zijn verdieping en een bredere aandacht voor de Latijns-Amerikaanse muziekcultuur. Het festival acht het van belang dat latin muziek niet louter als een karikatuur van zichzelf wordt gepresenteerd maar wil door middel van interviews, het verstrekken achtergrondinformatie over musici en projecten, filmdocumentaires en mogelijkheid tot discussie, de muziek uit het imago van plat entertainment halen.

In samenwerking met het World Music Forum wordt op 3 juli onder de noemer ‘Latin Touch or Latin Dutch’, met een aantal sprekers en een panel, de situatie van de Latin muziek in Nederland bediscussieerd.

Er vinden gedurende het festival bovendien masterclasses en workshops plaats op het gebied van muziek en dans en met Cine Latinos is er vernieuwde aandacht voor Latijns-Amerikaanse film en muziekdocumentaires.

Dias Latinos Award
Een belangrijk nieuw onderdeel dat dit jaar geïntroduceerd wordt, is de Dias Latinos Award, een gespecialiseerd concours voor beoefenaars van latin muziek. Het is de eerste grote award in Nederland die binnen dit genre wordt uitgereikt. Hiervoor schreef een verrassend groot aantal bands uit de hele wereld zich in. Uit meer dan 50 inzendingen werden deze week zes finalisten gekozen. Op 3 juli strijden deze finalisten om de Dias Latinos Award 2021. De winnaar wordt tijdens het avondprogramma op 3 juli bekendgemaakt.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 2.500 euro.

Een scala aan befaamde artiesten uit de latinwereld is gedurende drie dagen te horen op podia door de hele stad. Hieronder bevinden zich veel gevestigde namen als Ronald Snijders, Izaline Calister en Lilian Vieira. Naast het concours is er ook binnen de festivalprogrammering ruim aandacht voor bijzonder nieuw talent, waaronder Chieko Donker Duyvis, Gabriel Milliet, Sweet Toko en Mabassa.