(bron: Music Managers Forum Nederland)

Beste collega-managers en artiesten,

Zoals jullie ongetwijfeld allemaal hebben ervaren zit onze branche in zeer zwaar weer. Velen van ons verwachtten in augustus en september nog wat goed te maken van weer een verloren jaar, maar helaas kwamen we bedrogen uit. Vanuit Den Haag kregen we te horen dat er maar heel weinig mogelijk was, waardoor heel veel evenementen niet door mochten gaan.

Nu zit er aan de annulering van evenementen deze zomer een belangrijk aspect: de aanwezigheid van het zgn. Garantiefonds. Achter de schermen is hard gewerkt aan het opzetten van dit fonds, dat een tijdelijke subsidie-regeling voor evenementen is. Door dit fonds kunnen organisatoren kosten vergoed krijgen die gemaakt zijn op basis van afspraken met artiesten, leveranciers, etc. Tot deze kosten behoren ook de gages van artiesten!

Er zijn door de overheid een aantal voorwaarden gesteld om aan te kunnen vragen. Één daarvan is dat de organisator de enige partij is die een aanvraag kan indienen. Het is dan ook zeer belangrijk dat jij als manager / artiest je (tussen-)boekers en organisatoren verzoekt om op korte termijn een aanvraag in te laten dienen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) voor het garantiefonds (de ‘Tijdelijke regeling subsidie evenementen covid-19’). Dit kan via:

https://mijn.rvo.nl/subsidieregeling-evenementen

Verder is het ook van belang dat je niet automatisch akkoord gaat met het verschuiven van je show, maar ook de overeenkomst en volledige factuur voor het optreden van dit jaar in stand houdt.

Het resultaat is anders dat het beschikbaar gestelde budget vanuit de overheid niet benut gaat worden, wat het signaal geeft naar Den Haag dat de nood toch niet zo hoog is in onze sector.

De aanvraagtermijn voor organisatoren is door RVO verlengd, wat ons meer tijd geeft om aanvragen te laten doen en aanspraak te maken op het geld dat er voor de sector is vrijgemaakt. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de eerste uitbetalingen plaatsvinden, maar dat betekent niet dat het proces nog niet loopt.

We willen er nogmaals op wijzen dat het van het allergrootste belang is dat je een aanvraag laat indienen. Ook als je denkt dat het evenement niet aan de voorwaarden voldoet. We willen als sector een duidelijk signaal afgeven richting Den Haag en dat heeft het meeste impact wanneer we dat met zijn allen doen. Bovendien is dan de kans dat er daadwerkelijk uitbetaald wordt groter.

Voel je vrij bovenstaande brief te delen. Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op via info@mmfnl.com

Het bestuur,
Amber Jansen
Cedric Muyres
Frank van Lunteren
Martijn Swier
Nahuel Blaton
Pieter Kleinhout
Steijn Koeijvoets