Uitnodiging

Eye Filmmuseum, zaterdag 15 juni 2024, 10.00-18.00 uur.

Eye Filmmuseum, zaterdag 15 juni 2024, 10.00-18.00 uur.

Hierbij nodigen we u van harte uit voor een speciale themadag over de films van Rob Boonzajer-Flaes, exact een jaar na zijn overlijden. Over een eerbewijs aan hem zou hij meteen een relativerende grap gemaakt hebben, maar een dag waarin wij zijn films over wereldwijde muziek centraal stellen, dat zou zijn goedkeuring zeker kunnen wegdragen.
 
Muziek was voor Rob zijn ‘eerste en oudste liefde’ en hij beperkte zich niet tot één instrument. Fagot, viool, piano, accordeon, zingende zaag, melodica, wasbord, sopraansaxofoon, tuba en bas ukelele. Maar hij was meer dan een muzikale duizendpoot. Antropoloog, onderzoeker, adviseur, docent, inspirator en oprichter van culturele organisaties – en dus filmmaker.

 

 

In zijn films, gemaakt in samenwerking met Maarten Rens, ging hij op onderzoek – achter de muziek aan: van blaasorkesten in Servië tot accordeonmuziek van de Chicanos in het zuiden van Texas en rituele blaasmuziek van monniken in de Himalaya. Dwarse films, die ingingen tegen de heersende conventies van antropologische documentaires.
 
Hoe dwars vinden we die films nu, meer dan 35 jaar later? Hoe kunnen we ze plaatsen in de bredere context van de visuele antropologie? Welke invloed hebben ze gehad? En wat kunnen we zeggen over de muziek in zijn films en de wijze waarop Rob zich inzette voor wereldmuziek?
 
In een tweedelig programma worden de films en de muziek vanuit verschillende kanten belicht. In de ochtend ligt de focus op filmstijl, het middagprogramma is gewijd aan de bijzondere muziek uit de films. Een gedetailleerd programma wordt ruim voor de bijeenkomst toegezonden.
 
 

 

Zaterdag 15 juni 2024 – Eye Filmmuseum
Moderator: Noraly Beyer
 
10.00 – 13.00 uur (zaal: Room at the Top)
Opening: Eddy Appels namens de organisatie
Filmvertoning: Dor – Low is Better en Langzaam Janken
Presentaties: Mattijs van de Port (hoogleraar Culturele Antropologie UvA/filmmaker), Ton Guiking (filmmaker/voormalig docent Visuele Antropologie UvA), Marieke Schoenmakers (voormalig directeur Nederlandse Film -en Televisieacademie, VPRO, ex-student en editor van Rob), Maarten Rens (docent, co-regisseur en cameraman van films Rob)
 
Lunch: 13.00 – 14.00 uur (zaal: IJ-Lounge – aanmelden uiterlijk 5 juni!)
 
14.00 – 17.00 uur (zaal: Room at the Top)
Filmvertoning: Polka
Presentaties: Miranda van der Spek (filmmaker/muzikant), Stan Rijven (muziekjournalist/programmamaker) en Rogier Kappers (filmmaker/producent)
 
Borrel: 17.00 – 18.00 uur (zaal: IJ-Lounge)
 
Er is plaats voor een beperkt aantal deelnemers en vol = vol.

Mede mogelijk gemaakt door Eye Filmmuseum en Universiteit van Amsterdam

Wij hopen u 15 juni in EYE Filmmuseum te mogen treffen.
Eddy Appels, Fred Gales, Ton Guiking, Miranda van der Spek

Voor deelname aanmelden verplicht via een mail aan st.cinemusica@gmail.com met opgave van: ochtend/middag/hele dag/
 
Voor deelname aan de lunch aanmelding en betaling uiterlijk 5 JUNI. Kosten lunch: € 18,-. 
 
De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Wij organiseren deze dag zonder financiële ondersteuning van fondsen. Ter dekking van de noodzakelijke kosten vragen wij daarom een vrijwillige bijdrage.
Betaling van bijdrage en/of kosten lunch kan op rekening:
NL 38 INGB 0004 6571 79 t.n.v. Stichting CineMusica.
 
Na aanmelding alsnog verhinderd? Dringend verzoek dit te melden, zodat wij die plaats aan een ander kunnen aanbieden.