(bron: Amersfoort Jazz)

Doorgaans is Amersfoort Jazz het laatste weekend van mei. Omdat het nog zeer onzeker is wat er dit jaar in die periode mogelijk is heeft de organisatie besloten de 43e editie van het festival te houden van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus. Het Amersfoort World Jazz Festival presenteert ‘next generation’ muzikanten en levende legendes uit jazz- en wereldmuziek. De focus ligt deze keer op artiesten uit Nederland en de direct omliggende landen.
 
Concerten in de buitenlucht
Het Lieve Vrouwekerkhof wordt voor deze editie omgetoverd tot een sfeervol openluchttheater. Op het podium worden vier dagen de mooiste concerten geprogrammeerd. Bezoekers reserveren een zitplaats voor een vast tijdsblok waarin twee concerten gepresenteerd worden. Alhoewel er nog geen definitieve contracten getekend zijn heeft organisatie contact met diverse artiesten waaronder de Belgische pianist Jef Neve, soulband Liquid Spirits, met als gast de Poolse saxofonist Sylwester Ostrowski en de Nederlandse jazz groove formatie Marutyri. Ook zijn er gesprekken met enkele bekende headliner artiesten, maar daar kan Amersfoort Jazz op dit moment nog geen verdere mededelingen over doen. Naar concerten op de andere pleinen kijkt het festival nog, maar zij geeft nu vast aan dat daar geen grote podiumconcerten worden georganiseerd.
 
Dutch Jazz Release Stages powered by Sena Performers
Naast het buitenpodium presenteert de organisatie van donderdag 5 tot en met zondag 15 augustus op Stadspodium de Observant en op cultuurpodium Kosmik dertig albumrelease-concerten van Nederlandse formaties die een bijdrage hebben gekregen vanuit het Sena Muziekproductiefonds. Amersfoort Jazz maakt een selectie uit de, in totaal meer dan honderd, formaties die een toekenning hebben ontvangen.
 
Rabobank
Al vijftien jaar is Rabobank Amersfoort Eemland partner van Rabobank Amersfoort Jazz. In deze jaren is het gegroeid van een uiterst sfeervol regionaal jazzfestival, naar een groots internationaal festival met connecties in diverse landen wereldwijd. De ambities van Amersfoort Jazz zijn groot, de groei naar meer landen gaat door. En naast een live festival faciliteert de organisatie ook meer en meer internationale optredens via livestreams. Festivaldirecteur Alexander Beets zegt hierover “Natuurlijk houden wij ook vast aan onze roots, in Amersfoort, en blijven we de Rabobank dankbaar voor hun support als partner in groei naar deze vorm. De Amersfoortse Rabobank blijft zeker betrokken bij onze activiteiten in de stad. Maar wereldwijd laten we elkaar meer los. Een gevolg daarvan is onze nieuwe naam: Amersfoort World Jazz festival. Mét ieder jaar een editie in de prachtige stad Amersfoort” Directievoorzitter Denise Notenboom geeft aan blij te zijn dat het partnership in alle jaren haar vruchten heeft afgeworpen. “De organisatie bruist van creativiteit en groeit uit haar Amersfoortse jasje. Tijd dus, om de ruimte te geven aan andere vormen van samenwerking.”
 
Nieuwe huisstijl
Amersfoort Jazz heeft de afgelopen periode onder andere gebruikt om samen met doorendoor ontwerp het festival te voorzien van een nieuw, kleurrijk jasje. Dit ziet de bezoeker terug in de online media, posters, programmaboekjes en straks op de podia.
 
Nieuwe voorzitter

Op 1 april volgt Marnix van der Moolen de huidige voorzitter Edward Dijxhoorn op. Edward is meer dan dertien jaar betrokken geweest waarvan tien jaar als voorzitter. Edward treedt toe tot de Raad van Adviseurs van het festival. Een logisch vervolg op wat hij benoemde als “de leukste bestuursfunctie die ik heb bekleed”. Marnix heeft de komende weken kennismakingsgesprekken met alle partijen die voor Amersfoort Jazz belangrijk zijn.
 
Rabobank Amersfoort Jazz 2019 (fotograaf www.denozem.com)