(bron: Amsterdam Roots Festival)

Blok 28 juni t/m 3 juli in je agenda, want dan is het zover: de veertigste editie van Amsterdam Roots Festival. We zijn dit jaar weer te vinden op diverse locaties in de stad, met als spetterende afsluiter Roots Open Air in het Oosterpark op zondag 3 juli – zoals vanouds weer gratis toegankelijk.

In deze nieuwsbrief vertellen we je alvast over ons jubileum, het thema van dit jaar, en onze plannen in stadsdeel Zuidoost.

40 jaar Amsterdam Roots

Roots bestaat in 2022 veertig jaar en dat gaan we vieren! Sinds 1982 zijn we uitgegroeid van het Africa Roots Festival in de Melkweg tot een internationaal bekend performance arts festival met artiesten van over de hele wereld. Dat hadden we niet gekund zonder onze thuisstad Amsterdam en haar diverse, creatieve inwoners. Daarom gaan we dit jaar de stad en haar communities nóg meer omarmen. Dit gaan we doen door middel van een speciaal jubileumprogramma: met onder andere locatietheater op marktpleinen verspreid over vier stadsdelen, jubileumconcerten in het Bimhuis & Muziekgebouw aan ‘t IJ, en een muziekprogramma in Zuidoost met nieuwe geluiden uit Amsterdam en omgeving.

Thema: Transformatie

Het thema van onze jubileumeditie is transformatie. We werpen een blik op de transformatie van het festival, maar ook op de transformatie van onze samenleving. De sociale ongelijkheid is gegroeid, tegelijkertijd is het besef over ongelijke kansen en behandeling enorm toegenomen. De laatste jaren wordt de roep om transformatie, de roep om rechtvaardigheid ook steeds luider. Welke kansen biedt cultuur om te zorgen dat inclusie, diversiteit, en gelijkwaardigheid ons nieuwe normaal worden? Die vraag gaan we op ARF 2022 onderzoeken aan de hand van panelgesprekken, interviews en performances.

Roots goes Zuidoost

Na Centrum en Oost lang als thuisbasis te hebben gehad streek de organisatie van ARF in 2021 neer in Amsterdam Zuidoost. Op donderdag 30 juni presenteren we daarom live performances en Q&A’s met artiesten op zes bijzondere locaties in de Amsterdamse Poort, het stadshart van de Bijlmer. Het programma zal bestaan uit muzikanten die zich, net als wij, laten inspireren door hun roots. Half juni maken we deze line up bekend!

Programma

Ga snel naar onze website voor alle programma’s in New Metropolis Zuidoost, Muziekgebouw aan het IJ, Bimhuis, CC Amstel, TapasTheater, de locatievoorstelling ‘Alsof je thuis bent’ en Roots Open Air in het Oosterpark.