Amsterdam Roots Festival, hét Amsterdamse festival rondom roots en diversiteit, keert terug naar het Oosterpark op zondag 25 juni 2023. Gezien de huidige financiële uitdagingen hebben we dit jaar onze krachten gebundeld en richten we ons volledig op de kern van Amsterdam Roots: het multidisciplinaire festivalprogramma in het Oosterpark. Bezoekers kunnen hier genieten van een diverse mix van muziek, circus, dans, theater, kinderprogramma’s en workshops.

De line-up van het festival biedt opnieuw een indrukwekkende en inspirerende mix van artiesten van over de hele wereld. Enkele hoogtepunten: op het hoofdpodium zal de Ghanese high-life muziek van Florence Adooni het publiek in beweging brengen. Haar krachtige stem en authentieke uitstraling hebben al vele harten in Ghana veroverd en nu zal ze voor het eerst optreden in Nederland. Ook het Zuid-Koreaanse ensemble Ak Dan Gwang Chil zal het hoofdpodium betreden en traditionele Koreaanse muziek in een energieke stijl presenteren die doet denken aan heavy metal, met de aanstekelijkheid van k-pop. Daarnaast zullen Nederlandse muzikanten zoals het Meral Polat Trio en Nunsantara Beat hun nieuwe muziek presenteren, geïnspireerd door hun Koerdische of Indonesische roots. 

Op het circuspodium zullen de acrobaten van Yin-Zéro op hypnotiserende wijze de wervelingen van de derwisj combineren met jongleren. De Marokkaanse acrobaat en free runner Said Mouhssine zal een spectaculaire show opvoeren waarin parkour, acrobatiek, objectmanipulatie en magie moeiteloos samenkomen. Ook biedt het festival urban dance en interdisciplinair theater. Voor wie nieuwsgierig is naar diepgang met glitter en een queer perspectief op identiteit en seksualiteit, kan zich samen met de theatermakers van BECOMING laten onderdompelen in een sprankelende voorstelling vol intimiteit, dans, densualiteit, dialoog en kunst.

Daarnaast presenteert No Limits! Art Castle, in samenwerking met Amsterdam Roots Festival, een bijzondere expositie van knuffelbare sculpturen, wandkleden, keramiek, foto’s en videokunst. De curator, kunstenaar en performer Simomo verzorgt bij deze expositie een interdisciplinair programma met performances, poetry, workshops en gesprekken.

In samenwerking met HandicapNL streeft Amsterdam Roots Festival ernaar om het festival toegankelijker en inclusiever te maken. Er worden diverse maatregelen genomen, zoals een rolstoelvriendelijk festivalterrein, prikkelarme ruimtes en de aanwezigheid van “extra care” vrijwilligers. Het festival wil een inclusieve sfeer creëren waarin iedereen kan genieten van het programma.

Amsterdam Roots Festival nodigt alle muziek-, circus-, dans-, kunstliefhebbers en theaterfanaten van alle leeftijden uit om op zondag 25 juni 2023 samen te komen in het Oosterpark en te genieten van een betoverende ervaring vol culturele diversiteit en artistieke pracht.