(bron: Holland Festival)

De Frans-Beninse zangeres Angélique Kidjo is dit jaar samen met theaterregisseur Nicolas Stemann associate artist van het Holland Festival. In juni staan maar liefst drie producties van haar op het programma: Mother Nature, Yemandja en Ifé.

Angélique Kidjo is een bruggenbouwer met een grote podiumpersoonlijkheid. Ze voelt zich thuis bij de meest uiteenlopende culturen en muziekstromingen, die in haar ogen allemaal met elkaar samenhangen, of anders wel kunnen worden verbonden. Wil je meer over Angélique Kidjo te weten komen? Lees dan het interview op onze website. <lees het interview met Kidjo

MOTHER NATURE – opening Holland Festival 2022

Angélique Kidjo, Yemi Alade, Zeynab Abib, Blue Lab Beats, Jeangu Macrooy

Vorige maand ontving Angélique Kidjo de Grammy Award 2022 Best World Music voor haar nieuwste album Mother Nature: muziek die mensen wereldwijd met elkaar en met de aarde verbindt. Op 3 juni opent Kidjo met tal van gasten in Carré de 75e editie van het Holland Festival met het gelijknamige concert.

De pers was lovend over het prijswinnende album, waarop verschillende stijlen – van Afropop tot hip-hop en R&B – worden verenigd. Zo schreef de Volkskrant: ‘Diva Angélique Kidjo maakt een strak en activistisch popstatement’ (★★★★). En The Guardian: ‘Empowerment, unity and joy combine to catchy effect, with the exceptional Kidjo now leader of a new generation’ (★★★★).

Voor dit project werkte Kidjo samen met uiteenlopende jonge Afrikaanse artiesten. Een aantal van hen – Zeynab Abib, Yemi Alade en Blue Lab Beats – komt mee naar Amsterdam. Ook de Surinaams-Nederlandse Jeangu Macrooy zal met Kidjo het podium delen. bekijk de video en beluister de inleidende podcast.

info & tickets

Yemandja

Het adembenemende muziektheater Yemandja is een combinatie van familiedrama en historische thriller, die doordrenkt is met thema’s als liefde, verraad, eer, vrije wil, en de gruwelen en de onrechtvaardigheid van slavernij. Deze voorstelling van associate artist Angélique Kidjo maakt duidelijk wat er gebeurt als mensen van hun cultuur worden beroofd. Kerry James Marshall, een van de belangrijkste beeldend kunstenaars van nu, ontwerpt het verbluffende decor.
bekijk de video en beluister de inleidende podcastinfo & tickets>
 

Ifé – Angélique Kidjo, Maki Namekawa, Tunde Jegede, Amsterdam Sinfonietta

Deze avond brengt muziekstijlen en culturen bij elkaar. Angélique Kidjo zingt in Ifé over scheppingsmythen uit Benin in haar moedertaal Yoruba op muziek van minimal-componist Philip Glass. Componiste Errollyn Wallen, geboren in Belize, mengt oud en nieuw: van barok tot jazz en minimal. En Tunde Jegede, kora-speler en componist met Nigeriaanse roots, maakt speciaal voor dit concert een nieuwe bewerking van zijn compositie Exile & Return voor kora en strijkorkest. Kidjo completeert de avond met een klassiek lied van Erik Satie, Franse chansons en eigen nummers. bekijk de video en beluister de inleidende podcastinfo & tickets