(bron: 3v00r12)

Rutte spreekt over ‘lokale’ evenementen zoals theatervoorstellingen en voetbalwedstrijden

In januari 2021 zullen de eerste experimenten met evenementen plaatsvinden, ‘los van hoe cijfers zich ontwikkelen’. Dat zegt premier Mark Rutte vandaag in de corona-persconferentie. Denk dan aan lokale proeven, zoals een theatervoorstelling met meer publiek, en lokale voetbalwedstrijden met grotere groepen supporters. Daar kan worden onderzocht: ‘Hoe moeten mensen, lopen, zitten, staan? Wat is in de praktijk wel of niet haalbaar en verantwoord?’ In eerste instantie zouden zulke evenement-experimenten pas mogelijk worden zodra we terug zijn op het besmettingsniveau ‘waakzaam’. Die eis laat het kabinet nu los.

De evenementenbranche sprak gisteren de uitdrukkelijke wens uit om al in de eerste maand van 2021 te willen gaan experimenteren met Field Lab-evenementen, middels de grootschalige actie ‘The Show Must Go On’. ‘We willen dat de politiek zich realiseert dat evenementen in het voorjaar en de zomer van 2021 niet door zullen gaan als er op korte termijn geen toezeggingen worden gedaan en er geen stappen worden gezet,’ zo zei Jolanda Jansen, woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers, tevens directeur van Ahoy Rotterdam.

Het is nog onduidelijk hoe de testevenementen er precies uit gaan zien, en op welke schaal die gaan plaatsvinden. In de persconferentie benadrukte Rutte dat het zal gaan om ‘lokale’ evenementen. Het is zeer de vraag of de livesector hiermee voldoende zekerheid kan krijgen voor de festivalzomer van 2021.

In de persconferentie beloofde Rutte extra steun voor bedrijven die het het zwaarst hebben. Morgen wordt de inhoud van die steunpakketten gepresenteerd in een persconferentie. Meer over de Field Lab experimenten hoor je in podcast De Machine.