(Bron: Entertainment Business)

Vanaf vandaag, 1 juli, zijn de coronamaatregelen in Nederland aanzienlijk versoepeld. Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor de cultuurbranche?

Podia, theaters, bioscopen

Als er vaste zitplaatsen mogelijk zijn op anderhalve meter, geldt er geen maximaal aantal bezoekers. Het is echter wel verplicht om te reserveren. Bestaat het publiek uit kinderen en jongeren tot en met 18 jaar, dan geldt de anderhalve meter afstand niet.

Evenementen 

Voor activiteiten in de buitenlucht gelden er geen beperkingen meer op het aantal bezoekers. Een festival of optreden in de openlucht behoort dus tot de mogelijkheden – mits er voldaan kan worden aan de anderhalvemeterregel. Bezoekers moeten daarnaast vooraf kunnen reserveren en aan de deur moet een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Is dat niet mogelijk, dan geldt een maximum van 100 bezoekers voor binnenevenementen en 250 bezoekers voor buitenevenementen.

Horeca

Zonder reserveringen mogen cafés en restaurant maximaal 100 mensen binnen ontvangen – mits de anderhalvemeterregel wordt gehandhaafd. Voor reserveringen met zitplaatsen geldt er geen maximum aantal gasten.

Winkels

Er geldt geen maximaal aantal klanten meer voor winkels, mits de anderhalvemeterregel kan worden gewaarborgd. De retailers moeten daarnaast zorgen voor een goede doorstroom.

Optredens en repetities

Voor musici, acteurs, dansers etc. geldt de anderhalvemeterregel niet meer bij optredens of repetities. De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten heeft hiervoor een speciaal protocol opgesteld, waarmee organisaties weer kunnen starten met het veilig en verantwoord repeteren.

Een overzicht van alle versoepelingen is te vinden op de website van de Rijksoverheid.