(bron: Kunsten 92)

#kunstklaagtaan

Begin deze maand stelde de Kunstenbond de staat aansprakelijk voor het achterstellen van culturele zzp’ers tijdens de coronacrisis. Deze grote groep werkenden kampt nog altijd met financiële problemen. Zonder passende compensatie komen deze mensen en onze sector er niet bovenop.  Nu de sommatie bij de overheid ligt, is het zaak de druk zo hoog mogelijk op te voeren. Jij kunt ons hierbij helpen door jouw schadebedrag en -verhaal te delen op kunstklaagtaan.nl. Hoe hoger de teller oploopt en hoe meer mensen hun verhaal delen, hoe beter de onrechtvaardigheid achter onze claim zichtbaar wordt. Meer weten over de sommatie en de dreigende rechtszaak? Kijk dan de uitzending van Nieuwsuur terug (het item begint rond minuut 32) of lees het artikel in de Volkskrant. Op Zipconomy.nl wordt daarnaast dieper ingegaan op de achtergrond.

 Meld jouw schade
“In 2020 zijn al mijn concerten afgezegd. Omdat ik nog geen contracten had afgesloten en alleen mondelinge toezeggingen had, kreeg ik geen compensatie. Ik heb mijn huis verkocht en ben mijn spaargeld aan het opmaken.” — een anonieme melder

Help onze oproep te versterken

De mede-eisers in de rechtszaak zijn allemaal als zzp’er werkzaam in de culturele en creatieve sector. Gemiddeld liepen zij zo’n 80% van hun inkomen mis door coronamaatregelen en werden daarvoor niet gecompenseerd.

Daarnaast hebben we sinds begin juli honderden meldingen binnengekregen van zzp’ers die in een vergelijkbare situatie zitten. Je leest hun verhalen op kunstklaagtaan.nl. Herken jij je erin, of heb jij juist dingen meegemaakt die nog niet worden belicht? Deel je verhaal dan via het formulier. Dit kan ook anoniem.

Door jouw schade te delen op onze website kunstklaagtaan.nl help je mee in de strijd voor compensatie voor alle werkenden die tussen wal en schip vielen. Onze zaak is namelijk een proefproces dat moet leiden tot financieel herstel voor alle zzp’ers in de sector. Hoe meer mensen hun verhaal vertellen en hoe hoger de gemelde schade, des te hoger de impact. Meld jouw schade