(bron: Dutch Composers Now)

Dutch Composers NOW heeft een nieuwe subsidieregeling gelanceerd voor componisten: New Music NOW FILES. Daarmee kunnen componisten financiering krijgen voor audiovisuele producties met nieuwe muziek. De regeling is in samenwerking met BUMA Cultuur tot stand gekomen en beschikt over een budget van 300.000 euro, een bedrag uit het coronasteunpakket van OC&W.

Met New Music NOW Files wil Dutch Composers NOW de totstandkoming stimuleren van audiovisuele producties met nieuwe muziek. De componist krijgt zelf het initiatief om de samenwerkingen te smeden met de musici, audio- en videomakers. Van elke subsidietoekenning profiteert een kleine keten met verschillende makers.

Voor de deadline op 7 september hebben maar liefst 72 componisten een projectaanvraag ingediend. In totaal is ruim 890.000 euro aangevraagd: het drievoudige van het totale budget. Het tekent niet alleen het succes van de nieuwe subsidieregeling, maar vooral ook de grote behoefte onder componisten aan financiële ondersteuning voor het maken van nieuw werk en de exploitatie daarvan. Hoewel de culturele sector weer opengaat, zitten makers en andere zzp’ers nog steeds in een benarde positie. Dutch Composers NOW sluit zich aan bij de noodkreet van de cultuursector dat de coronasteun voor hen moet worden voortgezet.

Een onafhankelijke en vakkundige jury buigt zich in de komende periode over de projectaanvragen en zal uiterlijk op 1 november de selectie bekendmaken.

De resultaten worden gepubliceerd op het nieuwe platform New Music NOW, dat is gewijd aan Nederlandse componisten.

Dutch Composers NOW en New Music NOW zijn initiatieven van Nieuw Geneco, het Genootschap voor Nederlandse Componisten

www.dutchcomposersnow.nl
www.newmusicnow.nl