DutchCulture presenteert de Nederlandse cultuurexport in Buitengaats 2017

(bron: DutchCulture)

Top 10 van exportlanden voor Nederlandse kunst en cultuur in 2017: 1.Duitsland 2.Verenigde Staten 3.Frankrijk 4.België 5.Verenigd Koninkrijk 6.China 7.Italië 8.Japan 9.Brazilië 10.Rusland

In Buitengaats brengt DutchCulture al meer dan vijftien jaar de gegevens van de Nederlandse cultuurexport in kaart. Deze editie bevat de gegevens van 2017*. In deze periode registreerden we meer dan 15.000 activiteiten van Nederlandse makers en organisaties over de grens, waaronder optredens, tentoonstellingen, lezingen, presentaties en publicaties. DutchCulture verzamelt de data om het internationaal cultuurbeleid van Nederland te monitoren, om trends te signaleren en om Buitengaats makers aan elkaar te koppelen. De gegevens uit Buitengaats zullen vanaf dit jaar ook worden ingezet om de Tweede Kamer te informeren.

Wat valt op?
In de top 5 van grootste cultuurexportlanden heeft Duitsland het stokje overgenomen van de Verenigde Staten en staat nu op nummer 1. Te verwachten valt dat de door Amerika recent aangekondigde strengere visa– én strengere belastingmaatregelen voor buitenlandse artiesten het aantal activiteiten van Nederlandse cultuurprofessionals in de VS verder zal beperken. Met name bands die door Amerika (willen) toeren – een substantieel deel van de Nederlandse cultuurexport naar de VS – zullen gevolgen ondervinden van de nieuwe maatregelen.

In 2017 vonden onder meer plaats:

  • 15.080 activiteiten in 110 landen en 2.381 steden wereldwijd
  • 5.722 concerten (38%), 2.945 theatervoorstellingen (20%), 2.026 filmvertoningen (13%) en 1.690 tentoonstellingen (11%)

Buitengaats nieuwe stijl
Op dit moment is DutchCulture bezig om de Buitengaats database en de informatie te updaten. Eind 2018 lanceert DutchCulture een nieuwe vorm van Buitengaats, een online tool die kunstprofessionals en organisaties helpt hun internationale ambities waar te maken en activiteiten te melden en delen. Meedenken over de nieuwe Buitengaats als lid van ons testpanel? Mail dan naar Jojanneke Hendriks via j.hendriks@dutchculture.nl.

Over de Nederlandse cultuurexport
Benieuwd naar de overzichten van voorgaande jaren? Bekijk hier de Buitengaats kaarten en analyses vanaf 2007.
Wil je weten of internationale activiteiten van Nederlandse makers en organisaties in Buitengaats zijn geregistreerd, kijk dan hier. Neem voor vragen contact op met Anouk Fienieg via a.fienieg@dutchculture.nl.

*Data zoals die bekend waren op 20 juni 2018