Oude muziektradities uit verre culturen ontwikkelen zich in ons land langs verrassend nieuwe klanklijnen. Even ongemerkt als vanzelfsprekend zijn ze onderdeel geworden van ons muzieklandschap; ze hebben zich als even zoveel Dutch Delta Sounds een plek veroverd.

Voor de concertserie Old roots & new routes is een selectie gemaakt uit hoogwaardige semi-akoustische muziekgezelschappen die alle gevestigd zijn in Nederland. Ze presenteren een amalgaam aan muzikale invloeden uit Oost-Europa, de Mediterranée, het Midden- en het Verre Oosten. Ieder concert wordt voorzien van een inleiding en na afloop is er gelegenheid om na te praten met de musici.

Drie avonden Old roots & new routes

zaterdag 02 sep: Monir Goran Trio & Baban Kirkuki – Vluchtverhaal tussen Eufraat & Amstel
zaterdag 21 okt: Shishani & the Namibian Tales – Virtuoos vierstromenland
zaterdag 04 nov: Mehmet Polat Trio / Tiltan – Roadmovies voor het oor

Prijs: 17,50 per avond
Aanvang: 20.30 uur
Ticketverkoop informatie via:
www.dutchdeltasounds.nl / www.amstelkerk

Over Dutch Delta Sounds 
Nieuwe muziekstromingen verdienen een eigen geuzennaam. In dit geval een aanduiding voor het in Nederland popelend potentieel aan muzikale crossovers uit alle vier windstreken. ‘Dutch Delta Sounds’ bijvoorbeeld. Geboren uit vele ouders, omnipresent in de underground maar nauwelijks kind-aan-huis daarbuiten. Ten onrechte een stiefkind.

Nomen est omen: ‘Neder-land’, ‘Hol-land’ waar met windmolens land aan water werd ontworsteld. Analoog aan de spreekwoordelijke vier wieken kwam hier muziek uit even zoveel windstreken aanwaaien. Wegens ons koloniaal verleden en onze positie als migratieland, streken muzikanten uit alle continenten hier neer. Zodoende ontstond aan de Noordzee een muzikaal meerstromenland, een Dutch Delta vervuld van onvermoede crossovers en nieuwe vergezichten. Vandaag vormen de vier grote steden met ieder bijna 200 verschillende nationaliteiten een cosmopolitische klankentuin, die een ruimer podium en een breder publiek verdient.

Programma-informatie

 

 

 

 

Monir Goran Trio & Baban Kirkuki – Vluchtverhaal tussen Eufraat & Amstel
za 2 sept 2017

Monir Goran & Baban Kirkuki 
Over ‘beschaving’ gesproken. Tussen Eufraat en Tigris lag ooit Mesopotamië, vandaag Irak geheten, bakermat van onze Westerse cultuur en literatuur (het Gilgamesj-epos). Oud-speler Monir Goran (Kirkuk, 1975) en dichter Baban Kirkuki (Kirkuk, 1974) werden vervolgd omdat ze weigerden met het regime in Bagdad samen te werken. Na een twee jaar durende vlucht ontmoetten beiden elkaar in 1999 in Nederland. Met indringende muziek en evocatieve gedichten vertellen ze via de voorstelling Vluchtverhaal over hun reis vol ontberingen.

Monir Goran Trio [Na de pauze] De muzikale band tussen Oost & West gaat dieper dan doorgaans wordt vermoed. Monir Goran en pianist Ako Taher illustreren hoezeer het werk van de Franse componist Eric Satie verwant is met de melodieën van hun geboortegrond. Eeuwenoude roots volgen een nieuwe route, vinden een nieuwe bedding tussen Eufraat, Amstel èn de Seine.

 • Monir Goran (Koerdistan/Irak/NL) – oud
 • Baban Kirkuki Kom (Koerdistan/Irak/NL) – teksten
 • Ako Taher (Irak/NL) – piano
 • Hanka Clout (NL) – klarinet
 • Inleiding: Stan Rijven (muziekjournalist)

Info
Monir Goran: CD- Onder een andere hemel (eigen beheer -2010) www.monirgoran.nl
Baban Kirkuki: Dichtbundels- Op weg naar Ararat (2006), Lontananza (2009), Territorium (2011), Licht onbekend (2013).  www.babankirkuki.com

 

 

 

Shishani & the Namibian Tales – Virtuoos vierstromenland
za 21 okt 2017

Vier verschillende muziekwerelden vervloeien in Shishani & the Namibian Tales. De groep werd in 2015 door de Turks/ Nederlandse percussionist Sjahin During opgericht. Sindsdien ontwikkelde de flamboyante, in Namibië geboren zangeres Shishani zich tot de spil van dit virtuoos musicerend ensemble. Turkse percussie, West-Afrikaanse kora, Europese cello en Namibische traditie versmelten tot één volstrekt nieuw geluid. Met recht een ‘Dutch delta sound’.

 • Shishani Vranckx (Namibië/BE/NL) – zang & gitaar
 • Bence Huszar (Hongarije/ NL) – cello
 • Debby Korfmacher (Duitsland/NL) – mbira, kora, zang
 • Sjahin During (Turkije/ NL) – percussie
 • Inleiding: Stan Rijven (muziekjournalist)

Info
CD: Itaala (Mundus Production – 2016) www.shishani.nl

Mehmet Polat Trio / Tiltan – Roadmovies voor het oor
za 4 nov 2017

 

 

 

 

 

Mehmet Polat Trio
Bandleider Mehmet Polat is een architect en wegbereider ineen. Met zijn trio bouwt hij sierlijke bruggen tussen muziek uit de Balkan, het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Improviserend op oud, kora en ney volgen Polat’s uitdagende composities een meanderende route. Het resultaat is een avontuurlijke muzikale reis van het traditionele verleden naar het innovatieve heden.

 • Mehmet Polat (Turkije/ NL) – oud (Arabische luit) & composities
 • Dymphi Peeters (NL) – kora (Westafrikaanse harp)
 • Sinan Arat (Turkije/ NL) – ney (Arabische fluit)
 • Inleider: t.b.c.

Info
CD: Ask your heart (Homerecords – 2017) www.mehmetpolat.net

 

 

 

 

 

Tiltan 
[Na de pauze]: Tiltan’s fascinerende muziek is even zeldzaam als het klavertjevier waaraan de groepsnaam refereert. Hun mix van folklore met jazz, kamer- en filmmuziek vindt zijn oorsprong in de familiegeschiedenis van componist/gitarist David Golek. Invloeden uit het Midden-Oosten, Oost-Europa en Zuid-Amerika transformeerde hij tot een meeslepende roadmovie voor het oor. In het transparante weefsel van bayan (Russische knoppen-accordeon), klarinet, gitaar en viool wordt de melancholie bijna tastbaar. Hun dromerige soundscapes vallen daarom moeilijk onder één noemer samen te brengen, tenzij je die eenvoudigweg ‘Tiltan’ noemt.

 • David Golek (Israël/ NL) – gitaar, composities/arrangementen
 • Oleg Fateev (Moldavië/ NL) – bayan
 • Dániel Mester (Hongarije/ NL) – klarinet
 • Bela Horvat (Slovenië/ NL) – violin & mandolin
 • Inleider: t.b.c.

Info
CD: A Road Less Travelled (Kululush Records – 2014) www.tiltanmusic.com

Dutch Delta Sounds wordt georganiseerd door Stichting Ritmundo met financiële steun van: Prins Bernhard Cultuurfonds en partners Stadsherstel Amsterdam, Paradiso en World Music Forum NL.