In De Doelen op 28 oktober:
– Nirali Kartik & Ensemble,
– Prewien Pandohi-Mishre & Ensemble
– Randprogramma met Lezingen en Workshops

Anantha – Eternal Change, Prewien Pandohi-Mishre & Ensemble

Het verhaal van de evolutie wordt muzikaal verteld door Prewien Pandohi-Mishre en zijn ensemble. Groei, ontwikkeling, zintuiglijke vervulling, verval, contemplatie en bevrijding zijn de thema’s die op een muzikale manier worden geïnterpreteerd. Oude Indiase melodieën worden verrijkt met moderne instrumenten om de verschillende emoties van het thema te kleuren. Centraal staan de Indiase klassieke- en Surinaams Hindoestaanse muziek, het erfgoed van de in Suriname geboren Prewien. Het traditionele instrumentarium wordt uitgebreid met Westerse instrumenten zoals de  akoestisch gitaar en contrabas. De arrangementen zijn verrijkt met aanverwante muziekstijlen zoals jazz & blues, stromend als water dat de verschillende stijlen met elkaar verbindt. 

Daarbij maakt Prewien optimaal gebruik van de verschillende muzikale tradities die van ver over het water naar de stad Rotterdam zijn gereisd en hier een plek hebben gevonden. Deze stijlen evolueren snel en reiken elkaar de hand om spannende nieuwe vormen te creëren. Ervaar de rijkdom en inclusiviteit van de Indiase muziek in Rotterdam en de relevantie ervan voor de thema’s en uitdagingen die ons bezighouden in de moderne wereld van vandaag. 

Zanger en componist Prewien Pandohi-Mishre is gespecialiseerd in de Noord-Indiase klassieke- en devotionele muziek uit Suriname en India. Regelmatig combineert hij Rāga-muziek met moderne muziekstijlen. In 2019 heeft hij zijn Master in Indiase zang  afgerond bij muziekinstituut CODARTS. Om de traditionele Indiase muziektraditie in leven te houden heeft hij Muziekschool Rasique opgericht en geeft zangles aan de SKVR in Rotterdam. Prewien heeft samengewerkt met internationale artiesten zoals Vasuda Sharma en Nirali Kartik. Recente optredens in de Nederlandse theaters zijn o.a. de concertreeks Rāga Vani, Sacred Songs Festival en Festival Muses of Mindfulness in de Doelen. In 2019 was hij te zien bij het VPRO programma ‘Vrije Geluiden’ en in 2020 volgde een portret in het NTR programma ‘Iedereen Verlicht’.

The Homecoming, Nirali Kartik & Ensemble

De gezichten waar we van houden. De bezienswaardigheden en geuren die we opsnuiven. En de liedjes die we horen. Ze worden allemaal ons “thuis”. Naar verre landen nemen we onze geliefden mee. De bezienswaardigheden en geuren worden een dierbare herinnering. The Homecoming brengt je de liederen van India – van de ghats van Varanasi tot de toewijding van Meera; van de grootsheid van Khayal tot de romantiek van Thumris. Met deze liederen brengen de Doelen en DesiYUP je terug naar het huis van onze voorouders onder leiding van een van de meest vooraanstaande Hindoestaanse zangers, Nirali Kartik. Het maakt niet uit waar ons thuis is in de wereld; we zullen altijd ons thuis hebben in deze klanken en liederen.

Nirali Kartik is een volleerd Indiase klassieke zangeres. Ze heeft heeft haar sporen verdiend in de muziekwereld met haar betoverende stem en diepgaande kennis van de rijke tradities van de Indiase klassieke muziek, waaronder Khayal, Drupad, Thumri en heilige liederen. Ze is zangeres, componiste, schrijfster en docente. Ze is ook de huidige wereldwijde merkambassadeur van Unilever Taj Mahal Tea, die eerder werd vertegenwoordigd door Ustad Zakir Hussain. Nirali ontving de Shrestha Sadhak Award van Gujrat Sangeet Natak Academy en de Guru Gangadhar Pradhan Award en kan naadloos switchen tussen genres. Dat spreekt boekdelen over haar veelzijdigheid.