Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Boedapest Boulevard 2020 – Het Laurens Moreno Ensemble

14 november 2020 @ 20:00 - 21:30
Amstelkerk

De traditionele, rijke Hongaarse zigeunermuziek, in een bezetting die garant staat voor een warme klank: gespeeld met twee altviolen, cymbaal en contrabas. Op deze tournee brengt dit ensemble eigen interpretaties van soms eeuwenoude liederen.

Altvioliste Laurens Moreno hoorde lang geleden Hongaarse zigeunermuziek op een oude opwindgrammofoon en raakte direct gefascineerd. Graag wil ze de altviool hierin een eigen stem en een grotere rol geven. Ze studeerde aan het conservatorium bij Esther Apituley en speelde samen met o. a. Nello Mirando en beeldend kunstenaar Armando.

Ze verdiept zich in dit onmetelijke repertoire, de uit het leven gegrepen liederen en de vurige speelstijl van de Roma-muziek, vooral zoals die is ontstaan rondom Boedapest. Graag wil ze de altviool hierin een eigen stem en een grotere rol geven. Ze put daarbij uit muziek die van generatie op generatie op het gehoor wordt doorgegeven.

Tijdens haar avontuurlijke zoektocht naar de bron van de zigeunerklanken ontmoette Laurens de in Boedapest opgegroeide cimbalist Bandi Váradi, die bekend is om zijn delicate speelstijl. Met hem vormt ze een vast duo, dat voor deze tournee wordt versterkt door Bandi’s zoon Bandika Váradi, en de altviolist Ricsi Vaskó.

Ze nemen een antieke cymbaal en een oude grammofoon mee. De bijzondere klanken nemen de toeschouwers mee naar vervlogen tijden, maar tonen ook aan dat deze muziek nog altijd springlevend is.

Het Laurens Moreno Ensemble is een uniek ensemble dat een vissersdorpje aan het IJsselmeer – Laurens is geboren en getogen in Durgerdam – met Boedapest aan de Donau verenigt.

Bezetting: Laurens Moreno (altviool), Ricsi Vaskó (altviool), Bandi Váradi (cymbaal) en Bandika Váradi (contrabas)

Meer informatie, ook over het coronaprotocol: www.laurensmoreno.com
Alleen toegang met een van tevoren online gekocht kaartje, via info@laurensmoreno.com

14 november 2020 @ 20:00 - 21:30
Amstelkerk