Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Huun Huur Tu – Amsterdam

17 oktober 2021 @ 20:30 - 22:30
Bimhuis

Wereldberoemde keelzangers uit Toeva, al bijna dertig jaar legendarisch om hun boventonenzang en hun fascinerende samenspel op authentieke instrumenten.

De zangers van Huun-Huur-Tu hebben gezicht gegeven aan Toeva, de mysterieuze republiek aan de grens van Mongolië. Begin jaren negentig verschenen de eerste albums van de groep die Westerse luisteraars verblufte met boventoonzang, een techniek waarbij de keel gebruikt wordt en meerdere verschillende toonhoogtes voortgebracht worden door één stem. De zangers komen voort uit de nomadische cultuur van Toeva en hun songs zijn geïnspireerd door eeuwenoude sjamanistische rituelen. Daarbij spelen ze traditionele instrumenten zoals fluit, vedel, luit en percussie.

Dit concert staat in het teken van het project Terra Incognita – Tuva van de Duitse fotograaf en muziekproducent Ulrich Balß, waaraan Huun-Huur-Tu muziek heeft bijgedragen. Van het project verscheen al eerder een boek met cd en dvd. Huun-Huur-Tu werkte in de afgelopen dertig jaar samen met zeer diverse musici en ensembles, waaronder Kronos Quartet, Ry Cooder, Frank Zappa, The Chieftains en Trilok Gurtu.

‘Huun-Huur-Tu laat horen dat traditionele muziek zich ook kan ontwikkelen zonder al te veel traditievreemde elementen’ (MixedWorldmusic).

‘Truly astounding, powerful and evocative’ (BBC).

17 oktober 2021 @ 20:30 - 22:30
Bimhuis