Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Indian music and beyond

5 februari 2023 @ 11:00 - 12:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal

Vaste Fokker-organist Ere Lievonen gaat tijdens dit sfeervolle concert een muzikaal avontuur aan met Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Heiko Dijker (tabla). Beiden behoren tot de top van uitvoerders van Indiase muziek, ook in India zelf. Na hun intensieve studie bij grote meesters in India behaalden ze beiden de hoogste cijfers voor hun masteropleiding aan het Rotterdams Conservatorium. Wereldwijd worden ze geprezen om hun vurige virtuositeit en emotionele diepgang.
Indiase klassieke muziek wordt in harmonie met de tijd van de dag gespeeld. Dit is terug te horen in het toonmateriaal, de sfeer en het tempo van de grotendeels geïmproviseerde muziek. We beginnen deze zondagochtend dan ook met een klassieke Noord-Indiase ochtend-raga voor tabla (dubbele trom) en viool. Daarna volgen diverse composities en improvisaties in verschillende combinaties van instrumenten waarbij de wisselwerking tussen Indiase en westerse muziek centraal staat.

Adriaan Fokker, de geestelijk vader van het 31-toonsorgel, werd geboren in Nederlands-Indië. De microtonale gamelanmuziek die hij daar hoorde, legde de basis voor zijn fascinatie met de subtiele klankbuigingen die op zijn orgel mogelijk zijn. Door de bijzondere stemming, die kleine, extra intervallen toevoegt aan de westerse tonen, biedt het Fokker-orgel interessante opties voor programma’s rond niet-westerse muziekculturen vol kleurrijk gevarieerde stemmingen.

Om 13.15 u geeft Heiko Dijker een gratis lecture-performance tabla.

5 februari 2023 @ 11:00 - 12:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal