Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

Jeremy Dutcher (Amsterdam Roots Festival)

10 juli @ 20:30 - 22:00
Bimhuis

Amsterdam Roots Festival haalt de prijswinnende Canadese muzikant Jeremy Dutcher naar Nederland. De grensverleggende tenor reist naar ons land voor een uniek concert in het Bimhuis op 10 juli 2019.

De 28-jarige Jeremy Dutcher is een absolute sensatie in zijn thuisland. Met zijn herinterpretatie van inheemse liederen won hij afgelopen jaar de Canadese Grammy; namen als Arcade Fire, Feist en Kaytranada gingen hem voor. Dutcher, zelf van inheemse afkomst en een klassiek geschoolde tenor en componist, hoorde de muziek van zijn voorouders voor het eerst op honderd jaar oude opnames, vastgelegd op wasrollen. Het inspireerde hem om nummers te componeren op basis van de liederen van de Wolastoqiyik; zijn stam en de oorspronkelijke bewoners van de Canadese Oostkust. Met zijn indrukwekkende stemgeluid zingt hij de stukken in de taal van zijn jeugd, die nog maar door een paar honderd mensen gesproken wordt.

Op het podium is Dutcher een wervelwind van stijlen en emoties, reikend van avant-garde indie á la Sigur Ros, tot neo-opera en electronica. Maar Dutcher is meer dan een weergaloos muzikant en componist die zijn taal weer nieuw leven in blaast. Hij is een artiest met een boodschap. Vanuit zijn culturele identiteit als LHBT’er en inheemse Canadees, probeert hij misverstanden en stereotypen te doorbreken. “Alleen al het delen van onszelf op de mooist mogelijke manier, is een politieke daad”, zei Dutcher daarover tegen The Guardian.

Dutchers concert is één van de drie concerten in het Bimhuis ter afsluiting van het Amsterdam Roots Festival. Het festival, dat plaatsvindt van 2 tot en met 10 juli, presenteert een multidisciplinair en inclusief programma van artiesten die zich laten inspireren door hun vaak hybride culturele achtergrond.

Jeremy Dutcher: NPR Music Tiny Desk Concert:

10 juli @ 20:30 - 22:00
Bimhuis