Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Layale Chaker & Sarafand spelen “Inner Rhyme” in Metaal Kathedraal

22 mei @ 16:00 - 18:00
Metaal Kathedraal

Gecomponeerd tussen Beiroet, Parijs en Londen, slaat “Inner Rhyme” de brug tussen de esthetiek van Arabische klassieke-, volkstaal- en vrije-verspoëzie, de jazz en westerse klassieke muziek. De expressieve composities ontlenen hun kracht aan de epische getuigenissen over leven, dood, oorlog en liefde die het hart van Arabische poëzie vormen. Je hoeft echter niet doordrenkt te zijn van dat erfgoed om de prachtige wervelingen van deze muziek te waarderen!

Judith Steenbrink, violiste en leider van Holland Baroque over Layale Chaker:
‘Violiste Layale Chaker betovert je met haar fijnzinnige spel. Haar improvisaties openen een wereld vol sprookjesachtige melancholie. In haar klank hoor je haar liefde voor poëzie, geschiedenis en arabische cultuur. Om bij weg te dromen.’

Layale Chaker
Layale Chaker, Libanees-Frans violiste, is lid van Daniel Barenboims West-Eastern Divan en treedt het hele jaar door op in concertzalen zoals de Royal Albert Hall, Teatro Colon in Buenos Aires, Mozarteum Salzburg, Philharmonie de Paris, Salzburger Festspiele en der Philharmonie Berlin. Zij ontving prestigieuze prijzen, onder andere samen met muzikanten van het Orchestra of the Age of Enlightenment. Ook is zij een Ruth Anderson 2017 Competition Prize-winnaar, de ontvanger van de Guinness Award 2018 van de Royal Academy of Music, een finalist van de Rolex Mentor and Protégé 2018-prijs en de ontvanger van de Nadia et Lili Boulanger 2019-prijs.

Inner Rhyme
Layale Chaker raakte gepassioneerd door de Libanese poëzie met zijn vele improvisaties. Na uitgebreide studie vertaalde zij klassiek-Arabische poëtische metrums in ritmische muzikale metrums en sloeg de brug naar westerse klassieke stijlen en jazz. “Inner Rhyme” is opgebouwd rond de muzikale lijnen van deze ritmische metrums, rond de vloeibaarheid van mondelinge volkstaal en rond vrije moderne vormen, gebruik makend van de fysieke contouren van verzen en de percussieve sonoriteit van woorden. Het album oogstte veel waardering, zowel binnen als buiten Chaker’s huidig thuisland, de Verenigde Staten, en werd bekroond met de Arab Fund for Arts and Culture 2018 Grant. Layale en haar band Sarafand, allen woonachtig in New York, toeren door Duitsland, Frankrijk, de VS, het Midden-Oosten om hun muziekliefde te delen met het publiek en doen nu dus ook Nederland aan voor dit betoverende concert!
Voor een indruk kun je gebruik maken van een YouTube link naar een recital met interview op NewSounds: kijk op https://www.youtube.com/watch?v=HMPEulP5JSY

Tickets kosten 17,50 in de voorverkoop via de site van Metaal kathedraal, www.metaalkathedraal.nl.
Aan de zaal is de prijs €20,- per persoon.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door een cultuursubsidie van de Gemeente Utrecht.

22 mei @ 16:00 - 18:00
Metaal Kathedraal