Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lecture-performance microtonale gitaarmuziek

13 maart 2022 @ 15:00 - 16:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal

De Turkse gitarist Tolgahan Çoğulu ging viral met een video over het fretboard van Lego dat hij samen met zijn zoontje bouwde. Vandaag zal Çoğulu een gratis toegankelijke lecture-performance geven over zijn zelfontworpen akoestische microtonale gitaar met verplaatsbare frets waarmee hij in 2014 de eerste prijs won bij de Georgia Tech Margaret Guthman Musical Instrument Competition.

Waar de standaard gitaar vaste frets heeft die zijn aangepast aan het gelijkzwevende 12-toons systeem, maken de verplaatsbare frets van Çoğulu’s ontwerp het onder andere mogelijk om polyfone microtonale Turkse makam muziek te spelen. Çoğulu vertelt over de geschiedenis van microtonale gitaren, hoe hij op het idee kwam van zijn ‘Adjustable Microtonal Guitar’ en welke mogelijkheden het instrument hem biedt. Uiteraard zal hij meerdere muzikale voorbeelden geven. Aan het eind is er een Q&A.

Tolgahan Çoğulu is hoogleraar aan de Istanbul Technical University Turkish Music State Conservatory waar hij in 2010 een klassieke gitaarafdeling heeft opgericht en ‘s werelds eerste microtonale gitaarafdeling in 2014. Sinds 2016 organiseert hij de eerste ‘Microtonal Guitar Competition’ ter wereld.

13 maart 2022 @ 15:00 - 16:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal