Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Lecture-performance tabla van Heiko Dijker (gratis toegankelijk)

5 februari 2023 @ 13:15 - 14:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal

Heiko Dijker geeft een lecture-performance over de tabla, het populairste percussie-instrument van India. De tabla wordt met beide handen bespeeld en bestaat uit een rechter- en een linker trommel: de dayan heeft een zingende klank en de bayan een water-achtige basklank.

Tijdens de 45 minuten durende lecture-performance leer je over de de klanken en ritmes van de tabla. Heiko Dijker, wiens spel gekenmerkt wordt door enthousiasme en energie, diepte van kennis en ritmische poëzie, geeft muzikale voorbeelden en toont video’s van bijzondere tablaspelers. Daarnaast leert hij het publiek om zelf een ritme-compositie uit te spreken (tabla-taal).

Na jaren van traditionele training met Shri Bhaswaraj Bhendigeri, die in een hutje in de Himalaya woont, zette Dijker zijn studie voort bij grootmeester Faiyaz Khan in het Guru-Shisya (Meester-Discipel) systeem. Meer dan 10 jaar lang ging hij volledig op in Khan’s Sadhana (strenge studies), waarbij hij alleen klassieke Indiase akoestische muziek beoefende en luisterde. Hij werkt samen met vooraanstaande Indiase musici en dansers, doceert aan de SKVR muziekschool in Rotterdam en geeft over de hele wereld lecture-performances.

Om 11.00 uur geeft Heiko Dijker samen met Lenneke van Staalen (Indiase viool) en Ere Lievonen (Fokker-orgel) een concert ‘Indian music and beyond’

5 februari 2023 @ 13:15 - 14:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal