Laden Evenementen
  • Dit event is voorbij.

NAHAWA DOUMBIA – Fantastische Wassoulou-muziek uit Mali –

1 februari @ 21:00 - 23:30
Muziekpodium De X

Het langverwachte nieuwe album van Nahawa Doumbia laat nog op zich wachten, dus om die tijd wat te verkorten bracht het label Awesome Tapes From Africa (ATFA) in september 2019 haar eerste plaat, La Grande Cantatrice Malienne Vol 1, uit 1981 uit. Een plaat die later het begin bleek van een lange en succesvolle carrière.

Ter ere hiervan speelt Nahawa Doumbia een selectief aantal akoestische concerten in trio-vorm, en De X is verguld dat zij ook Leiden aandoet.

Nahawa Doumbia is een van de populairste zangeressen in de Wassoulou-regio van Mali, waar ook Oumou Sangaré vandaan komt. Ze spreekt de jongere generatie aan door haar teksten over liefde, vrouwenrechten en de positie van Afrikaanse vluchtelingen in Frankrijk.

Hoewel Nahawa Doumbia niet uit een familie van jeli’s (griots: de kaste die muziek maakt) stamt, voorspelde haar moeder voordat ze stierf dat haar dochter zangeres zou worden. Hoewel Nahawa’s familie alles in het werk stelde om dat te voorkomen, zelfs met magie, heeft dat niet geholpen.

In 1980 werd Nahawa Doumbia ontdekt op de Youth Week in Bamako. Sindsdien groeide niet alleen haar faam in Mali, en later ook in Europa en de rest van de wereld. Na de heruitgave in 2011 van haar album La Grande Cantatrice Malienne Vol 3, de eerste uitgave van het label Awesome Tapes From Africa (ATFA), werd ze wereldwijd weer herontdekt en speelde ze met haar band met veel succes op o.a. Le Guess Who? in Utrecht.

1 februari @ 21:00 - 23:30
Muziekpodium De X