Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Noordse Klanken

10 april 2022 @ 11:00 - 12:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal

Een ochtend boordevol orgelmuziek uit Scandinavië en Finland, zo eenvoudig kan dit concert geschetst worden. Wie kan dit beter op het Fokker-orgel spelen dan onze vaste organist Ere Lievonen die geboren en getogen is in Finland? Het programma omvat onder andere composities uit Zweden van Emil Sjögren en Bengt Hambraeus, uit Denemarken van Carl Nielsen, uit Finland van Oskar Merikanto en Juhani Nuorvala en uit Noorwegen klinkt er volksmuziek uit het Hoge Noorden.

De onderlinge muzikale verschillen tussen de Noordse buurlanden zijn groot. Zo zijn de nuances van de Noorse volksmuziek heel anders dan de Finse klanken. De overgang van het liefdevolle Rukous van Sibelius’ generatiegenoot Oskar Merikanto naar de avant-gardistische werken uit het Livre d’orgue van de Zweed Bengt Hambraeus voelt misschien als een cultuurschok, maar onder de handen van Lievonen zou er zomaar een gemeenschappelijke deler boven kunnen komen drijven.

De veelzijdige violiste Jellantsje de Vries vergezelt Lievonen tijdens dit concert op de traditionele Hardangervedel (Noorse viool). Bij dit uitbundig versierde instrument resoneren naast de vier gebruikelijke snaren nog vier of vijf extra onderliggende snaren mee, waardoor er een soort galm ontstaat.

Klavecinist, fortepianist, pianist en organist Ere Lievonen (1972, Oulu) heeft zich gespecialiseerd in zowel de historische uitvoeringspraktijk als hedendaagse muziek. Van jongs af aan heeft hij een grote interesse voor microtonale muziek. Aan het Conservatorium van Amsterdam volgde hij de intensieve cursussen ‘Advance Rhythm’ en ‘Hedendaagse muziek door niet-westerse technieken’ bij Rafael Reina, waar hij zich verdiepte in Zuid-Indiase Karnatische muziek en leerde om anders na te denken over zowel toonhoogte als ritmiek. Met zijn inmiddels meer dan tien jaar ervaring op het Fokker-orgel is Lievonen een vooraanstaand uitvoerder op het gebied van microtonale muziek geworden. Als Fokker-organist vervult hij een centrale rol in twee huisensembles van Stichting Huygens-Fokker: Ensemble SCALA en Vokalprojekt 31.

Musici
Ere Lievonen, Fokker-orgel
m.m.v. Jellantsje de Vries, Hardangervedel

Programma (o.a.)
Carl Nielsen: delen uit Kleine preludien op. 51 (1929)

Oskar Merikanto: Rukous (Gebed) (c.1917)

Juhani Nuorvala: delen uit Enharmonische Suite (2015)

Traditionele hardingfeleslåtter uit Noorwegen

Geirr Tveitt: Sognefjord, uit Concerto no. 2 voor hardangervedel (1966)

Emil Sjögren: delen uit Legender op. 46 (1905)

Bengt Hambraeus: delen uit Livre d’orgue (1980-81)

Tickets kunt u reserveren bij Muziekgebouw aan ‘t IJ.

10 april 2022 @ 11:00 - 12:00
Muziekgebouw aan t IJ, Kleine Zaal