Laden Evenementen

Wereldmuziek in De X: CACHA MUNDINHO

25 mei @ 20:30 - 23:00
Muziekpodium De X, locatie Qbus

Cacha Mundinho ontstond tijdens de corona-lockdown in 2020, en trad in november 2021 al eens op in De X op, toen nog tijdens de anderhalve meter-regel en in een iets andere samenstelling dan momenteel.

Het is een groep rondom singer-songwriter en gitariste Joana Almeida, afkomstig uit Portugal en sinds enkele jaren woonachtig in Amsterdam. Deze jonge muzikante heeft haar eigen unieke pad gevolgd: ze is een van de allereerste vrouwelijke, klassieke fado-gitaristen in Portugal. In 2019 werd ze uitgenodigd om deel uit te maken van de cast van het oudste fadohuis in Porto, het Casa da Mariquinhas. In 2020 richtte ze het eerste vrouwelijke fado ensemble op, het Amara Quartet.

Samen met de Turks/Nederlandse percussionist Sjahin During (o.a. Arifa), de Spaanse Maripepa Contreras op hobo en duduk en de Braziliaanse Pedro Ivo Ferreira op contrabas, presenteert zij met haar groep Casa Mundinho het debuutalbum Vento do Mar,
waarop het kwartet een eigen geluid geeft aan de muziek van de Lusofone (Portugeestalige) wereld, in combinatie met jazz en met ruimte voor improvisatie.

De groep blaast nieuw leven in de oude bijna vergeten muzikale routes van die Lusofone wereld. Van songs met een Iberische sfeer en invloeden van de Portugese troubadour-traditie via Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar India en Brazilië.

Bezetting:
Joana Almeida – zang, gitaar
Maripepa Contreras – hobo, Engelse hoorn, duduk
Pedro Ivo Ferreira – contrabas
Sjahin During – percussie

25 mei @ 20:30 - 23:00
Muziekpodium De X, locatie Qbus