Laden Evenementen

Wereldmuziek in De X: RINA DAS BAUL TRIO

21 oktober @ 20:30 - 22:30
Muziekpodium De X, locatie Qbus

Rina Das Baul is een van de meest gerespecteerde en bekende Baul zangers uit West-Bengalen, India. Bauls zijn rondtrekkende muzikanten en dichters, en Rina komt ook uit een Baul-familie dichtbij Bolpur, de geboorteplaats van de befaamde Rabindranath Tagore, die zelf ook een Baul was. Van haar opa leerde Rina van jongs af aan de teksten, ritmes en muziekinstrumenten. Ook leerde hij haar om de nuances van de muziek en de Baul filosofie te begrijpen.

De Baul traditie stamt uit de vroege 8e eeuw en heeft invloeden in zich vanuit het Sahajiya Boeddhisme, Centraal-Aziatische en Midden-Oosterse Soefisme, en Bengaals Hindoeïsme. Bauls identificeren zich immers niet met enige georganiseerde religie, kaste-systeem, bepaalde goden, tempels of heilige plekken. Bauls geloven dat (een) God in het fysieke menselijke lichaam huist.

De Bauls worden niet alleen bewonderd voor hun vrijheid van denken en doen, maar ook voor hun muziek en dichtkunst. Muziek, zang, dichtkunst en dans staan allen in het teken van de zoektocht naar spirituele bevrijding en de relatie tussen mens en god. Hun devotionele liederen voeren minstens terug naar de 15e eeuw, toen ze voor het eerst verschenen in de Bengaalse literatuur. De teksten passen zich continue aan de hedendaagse situatie.

In het begin was het optreden voor Rina zeer lastig, als vrouw in een patriarchale samenleving. Ze kreeg veel over zich heen maar ze hield vol, want niets gaf haar meer voldoening dan de muziek. Haar man, ook een Baul-muzikant, heeft haar altijd gesteund. Vandaag de dag is Rina Das een bekende vertegenwoordiger van de Baul, en als vrouwelijke artiest een inspiratie voor velen. Ze heeft prestigieuze onderscheidingen in India ontvangen en heeft inmiddels de halve wereld rondgereisd.

Ze wordt begeleid door 2 artiesten: Purnendu Das is haar zoon. Hij s een jonge Baul en multi-instrumentalist op khamak, dubki, dotara en khol. Als lid van zijn moeder’s ensemble heeft hij inmiddels met veel internationale artiesten samengewerkt. Arpan Thakur Chakraborty is een traditionele multi-instrumentalist uit Calcutta. Hij speelt dotara, kendri, banjo en andere snaarinstrumenten. Hij heeft met veel baul-meesters gespeeld, in India als internationaal.

Bezetting:
Rina Das Baul – zang, ektara (1-snarig instrument), dugi (trommel)
Arpan Thakur Chakraborty – dotara (luit), kendri (soort viool), banjo
Purnendu Das – khamak (soort ektara), dubki (trommel), dotara (luit) and khol (trommel)

21 oktober @ 20:30 - 22:30
Muziekpodium De X, locatie Qbus