Zowel in de NRC als in de podcast De Machine van 3voor12 is er aandacht voor de festivals die door onzekere tijden door willen schuiven naar de maand september. Is dat wel haalbaar?

Luister de podcast De Machine: Afl. 77: Festivallawin‪e

De Machine 3voor12

of lees het artikel op NRC

Festivalgangers doen er goed aan niks anders te plannen in september. Het wordt druk. Paaspop maakte maandag bekend eenmalig van april naar het eerste weekend van september te verkassen, net als dancefestivals Masters of Hardcore, Lentekabinet (nu Zomerkabinet) en A State of Trance. Awakenings gaat naar het tweede weekend van september, Zwarte Cross wíl graag naar september en ondertussen staan festivals en evenementen als Into The Great Wide Open, Live on the Beach, Zomerpop, Baroeg Open Air en de Grand Prix van Zandvoort al gepland in die maand, waarvoor ook allemaal horeca, sanitair, techniek en beveiliging nodig is.

Niet zo gek natuurlijk: hoe later in het seizoen, hoe groter de kans dat de coronacrisis zo ver onder controle is dat het door kan gaan. In september is het meestal nog vrij warm, ideaal voor buitenevenementen. En een financieel vangnet is er nu ook, in de vorm van het door de overheid aangekondigde garantiefonds dat de financiële klap opvangt als een evenement na 1 juli door corona tóch niet door kan gaan – ook al is daarvan nog niet bekend of ook verplaatste evenementen er gebruik van kunnen maken.  

Maar kan dat wel, al die festivals in één maand? Naast de volle agenda voor liefhebbers, die straks het risico lopen twee festivals waarvoor ze nu al een kaartje hebben in één weekend te zien vallen, zijn er de logistieke problemen die het oplevert.  Lees verder op de NRC