De Flamenco Biennale is een week onderweg. De eerste voorstellingen werden bejubeld door de pers en publiek. In dit bericht een vooruitblik op de komende dagen die bol zullen staan van flamenco in al haar verschijningsvormen.

Dit weekend: de Nederlandse première van Isabel Bayóns Dju Dju in het Zuiderstrandtheater in Den Haag. Het Alfonso Aroca Quintet is vrijdag te horen in Tivoli/Vredenburg, met aansluitend een concert van Tiempos Nuevos. Zaterdag in Lantarenvenster, met vooraf een solo van Sara Cano in de hal. Zondag 22 januari is Alfonso Aroca live te gast bij Podium Witteman en snelt daarna door naar het Bimhuis in Amsterdam.
Orquesta Chekara deed afgelopen donderdag De Doelen opvlammen en toert door naar Podium Mozaïek, Amsterdam, RASA, Utrecht en De Roma in Antwerpen.
In Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort de double bill A Palo Seco en Rebels’ CrossLa Compañia Parpadeo en Casa Ibérica. De documentaire La Chana en voor de kids de Olé Olé Koffer.

Flamenco Proeven kan nog twee keer in Amsterdam op 22 januari in Podium Mozaïek en 24 januari in het Lloyd Hotel met special guest, ritmeduivel Diego Carrasco. Beleef de flamenco als in Andalucía met een lekkere tapas en een goed glas!

Kortom, genoeg te doen! Lees hieronder meer. Blader hier door de programmabrochure of download het blokkenschema.

Isabel Bayon Compañía Flamenca – Dju Dju  Nederlandse première

Danseres Isabel Bayón en avant-garde choreograaf en danser Israel Galván kennen elkaar sinds ze als piepjonge talenten de eerste roffels op het flamencoplankier maakten. Een bevrijding noemt Bayón het werken met Galván. De gelauwerde danseres met haar uiterst sierlijke, klassieke stijl, kenmerkend voor de Sevillaanse flamencoschool, verbaasde publiek en pers met haar gewaagde interpretatie van Leni Riefenstahl in Galváns Lo Real/The Real (Flamenco Biënnale 2013). In Dju Dju vindt ze zich zelf opnieuw uit. Met de twee jongere danseressen Alicia Márquez en Nieves Casablanca.

za 21 jan 20:00 uur – Zuiderstrandtheater, Den Haag

Enrike Solinis & Euskal Barrokensemble – El Amor Brujo

El Amor Brujo (Liefde, de Magiër) is een eigenzinnig en creatief eerbetoon van de Baskische gitaarvirtuoos en luitist Enrike Solinís aan het gelijknamige werk dat Manuel de Falla in 1914 schreef op verzoek van flamencodanseres Pastora Imperio. Met de jonge flamencozangeres María José Pérez en zijn Euskal Barrokensemble, bekend om hun verfrissende en dynamische vertolkingen van het Spaanse barokrepetroire, laat Solinís  horen hoe oude en klassieke muziek in de 21ste eeuw naast elkaar swingen als flamenco.

vr 20 januari 20:15 uur –  De Nieuwe Kerk, Den Haag
zo 22 januari 15:00 uur – Tivoli/Vredenburg, Utrecht

Bekijk hier de trailer!

Alfonso Aroca Quintet – Orilla del Mundo

Sinds hij deze zomer de prijs voor beste flamenco-instrumentalist in Spanje won, schiet de ster van Alfonso Aroca omhoog. De pianist uit Córdoba vertaalt de flamencogitaar swingend naar het klavier en omringt zich met een groep jonge, eersteklas musici die met hem de flamencotraditie naar nieuwe hoogten stuwt. Energiek middelpunt is danser Abel Harana, zijn voeten plaatsen vlijmscherpe ritmische accenten in de prachtige melodieën van Aroca. Met Alfonso Aroca krijgt de flamencopiano een fris, nieuw élan en een stevige jazz touch.

vr 20 januari 20:30 uur –  Tivoli/Vredenburg, Utrecht
za 21 januari 20:30 uur – LantarenVenster, Rotterdam
zo 22 januari 20:30 uur – Bimhuis, Amsterdam

Pepe Habichuela ft. ‘Kiki’ Morente en Alfredo Lagos

Op 21 januari reist Pepe Habichuela, de ‘toque granaíno’ in persoon in een uniek solorecital langs de belangrijkste momenten uit zijn carrière, waar we de klassieke stijlvan de Habichuelas uit Granada kunnen ‘fijnproeven’. Na de pauze laat hij de nieuwe generatie aan het woord met Enrique ‘Kiki’ Morente Jr., zoon van de legendarische Enrique Morente, die het erfgoed van zijn vader voortzet. De nauwe verwantschap tussen de Habichuelas en de Morente familie zet zich tot in deze dagen voort.

Op 22 januari zijn Habichuela en Alfredo Lagos, twee generaties flamencogitaar, verenigd in een exclusief recital in Grounds, Rotterdam.

za 21 jan 20:30 uur – Bimhuis, Amsterdam (ft. Kiki Morente)
zo 22 jan 14:00 uur – Grounds, Rotterdam (ft. Alfredo Lagos) – Uitverkocht

Flamenco Biënnale 2017 | creatie

Compañia Sara Cano / Kalpana Raghuraman
Double Bill: A Palo Seco / Rebels’ Cross

De Indiaas-Nederlandse choreografe Kalpana Raghuraman en (flamenco-)danseres Sara Cano vinden elkaar in een gemeenschappelijk dansvocabulaire en in een nieuwsgierigheid om buiten de paden te treden van hun eigen genre, respectievelijk de flamencodans en de Indiase dans. Dit belooft een avond te worden vol prachtige muzikale en choreografische cross-overs.

In deze double bill brengt Sara Cano haar creatie A Palo Seco waar flamenco, moderne dans en Butoh bij elkaar komen in een indringende originele soundscape van de Spaanse componist Héctor González en de stem van zanger Alberto Funés.

In het tweede deel Rebels’ Cross danst Sara Cano naast de Indiase dansers Sooraj Subramaniam, Kamala Devam in een speciaal voor de Biënnale gemaakt choreografie van Kalpana Raghuraman. Met de Indiase klassieke dansvormen als bharatanatyam, kathak en flamenco als uitgangspunt gaat de Nederlandse-Hindoestaanse choreografe met haar dansers op zoek naar kruispunten in de dans, op speciaal voor dit stuk gecomponeerde muziek van Jaap van Keulen met de stem van de klassiek Indiase zangeres Ambika Jois.

De Volkskrant schreef ‘Krachtige dans’ en geeft 4 sterren. Lees de recensie hier.

vr 20 jan 20:30 uur  –  De Lieve Vrouw, Amersfoort
do 26 jan 20:30 uur –  Theater aan het Vrijthof, Maastricht
za 28 jan 19:00 uur –  Theater aan het Spui i.h.k.v. Candance Festival Korzo, Den Haag

Tiempos Nuevos ft. Ben van Gelder

Nieuwe Tijden, Tiempos Nuevos, dienen zich in de ‘Nederflamenco’ aan met dit kwartet. Bekende melodieën uit grote werken van Spaanse componisten als De Falla en Joaquín Rodrigo klinken in de composities van Edsart Udo de Haes en op de teksten van Maria Marín. Ze worden begeleid door de improvisaties van twee jazzmen van formaat, Jamie Peet, een van de meest gewilde drummers van dit moment en Ben van Gelder, die door de Volkskrant als het grootste jonge jazztalent van dit moment werd bestempeld.

vr 20 jan 21:45 uur –  TivoliVredenburg / Cloud Nights, Utrecht
do 26 jan 20:15 uur –   Nieuwe Regentes, Den Haag (met danseres Cristina Hall)

La Compañía Parpadeo – Parpadeos

Het Nederlandse gezelschap La Compañía Parpadeo verenigt toptalent van eigen bodem in een spannende flamenco cross-over. Parpadeo (In een Oogwenk) is een ontmoeting tussen elektronische muziek en traditionele flamenco. Tussen videokunst, dans en poëzie. Dit eerste project van het gezelschap, voor de gelegenheid aangevuld met zangeres Luna Zegers, gaat vanuit de traditie op zoek naar nieuwe verbindingen in de flamenco. Leidraad is de poëzie van de Spaanse dichteres Lillian Pallares, ondersteund door de droomachtige werelden van videokunstenaar Charles Olsen en de minimalistische muziekvan componist Pieter Nooten.

za 21 jan 20:30 uur – De Lieve Vrouw, Amersfoort

Casa Ibérica – Fado Flamenco

Voor Casa Ibérica bundelen vijf muzikanten hun krachten: een deel komt uit de Spaansemuziek, een deel uit de Portugese, maar allemaal verleggen zij graag hun muzikale grenzen. Udo Demandt, Arturo Ramón en Erminia Fernández Córdoba kennen elkaar van verschillende cross-overprojecten, zoals het succesvolle Flamenco Amazigh dat tijdens de Flamenco Biënnale 2015 volle zalen trok. Brachten ze toen Andalusië en Marokko samen op het podium, nu in Casa Ibérica verweven zij de Spaanse en Portugese muziek op een organische en vernieuwende manier met elkaar.

zo 22 jan 16:00 uur –  De Lieve Vrouw, Amersfoort
vr 27 jan 20:30 uur  –  De Nieuwe Regentes, Den Haag

Orquesta Chekara – Flamenco Andalusí

Noord-Afrika en Zuid-Spanje, ze kunnen elkaar bijna aanraken, toch zijn ze na eeuwen culturele uitwisseling steeds verder van elkaar verwijderd. Het Chekara orkest brengt de twee nabijgelegen arabo-andalusische culturen muzikaal bij elkaar. Op hun laatste album Tan cerca, Tan lejos smeden ze een prachtige synthese van de klassieke ‘múscia andaluza’ (andalusiyya) en flamenco en houden ze het Spaans-Marrokkaanse muzikale erfgoed levend. De Nederlandse gitarist Tino van der Sman produceerde de CD. Danseres María Ángeles Gabaldón onderstreept met Sevillaanse pit deze rijke versmelting van Spaans-Marrokaanse muziek.

vr 20 jan 21:00 uur  – Podium Mozaiek, Amsterdam
za 21 jan 20:30 uur – RASA, Utrecht
zo 22 jan 15:00 uur – De Roma, Antwerpen

La Chana
Winnaar Publieksprijs IDFA 2016

In deze documentaire duiken we in het roerige leven van danseres Antonia Santiago Amador, La Chana die furore maakte in de jaren ’60 en 70. Net voor haar grote doorbraak in Hollywood verdween ze echter opeens uit de schijnwerpers op het hoogtepunt van haar carrière. De film volgt haar leven vanaf het drama dat zich achter de schermen afspeelde, tot aan haar comeback op het podium, na een pauze van dertig jaar.

Lucija Stojevic, Spanje / IJsland / VS, 2016 | engl subs
i.s.m Cinedans

za 21 jan 14:15 uur  – Amersfoort, De Lieve Vrouw
za 21 jan 17:00 uur  – Rotterdam, LantarenVenster
zo 22 jan 12:00 uur  – Amersfoort, De Lieve Vrouw
zo 22 jan 15:00 uur  – Amsterdam, Kriterion

Voor de kids: Flamenchica Mundi – De Óle Óle Koffer

De Óle Óle koffer is het verhaal van een vrolijke Spaanse hippie die de wereld afreist met een oude magische koffer vol flamencoverhalen. Wie de koffer opent, wordt betoverd door de muziek en kan niet anders dan dansen.Vier professionele flamencoartiesten voeren kinderen mee in de levendige wereld van flamenco. Natuurlijk mogen ze meedansen. En heel hard Óle Óle roepen. De Óle Óle koffer is een flamencovoorstelling voor kinderen van 4 t/m 7 jaar. De kinderen worden actief betrokken bij het zingen en dansen.

zo 22 jan 12:00 uur –  De Lieve Vrouw, Amersfoort
wo 25 jan 14:30 uur –   De Nieuwe Regentes, Den Haag
zo 29 jan 13:00 uur –   Rasa, Utrecht

Zin in een swingende flamencomaaltijd?

Flamenco Proeven is een spannend concept waarin we je uitnodigen voor een bijzondere flamencodis, een kijkje in de Andalusische én de flamencokeuken. Onder het genot van een drankje en een hapje leer je onder leiding van Antje Herber, Mascha Meijman en hun Spaanse special guests de basisingrediënten van de flamenco: palmas (klappen), jaleos (aanvuren), nudillos (ritmes roffelen op de tafel) en natuurlijk een beetje cante (zang). Zo ‘proef’ je flamenco als in Andalusië.

zo 22 jan 18:00 uur – Podium Mozaïek, Amsterdam
di 24 jan 18:00 uur –   Lloyd Hotel, Amsterdam. Een kaartje kost € 25 incl. drankje. Reserveren: via proeven@flamencobiennale.nl (tot 22 jan). Het aantal plaatsen is beperkt.

Interactieve lezing – Mascha Meijman

Mascha Meijman neemt u voorafgaand aan de voorstelling Parpadeos van La Compañia Parpadeo in minder dan een uur mee in de wereld van de flamenco. Zij vertelt u alles en demonstreert de verschillende bewegingen en ritmes. Mascha Meijman is professioneel flamencodanseres en dansdocente. Voor haar grote passie woonde ze jarenlang in Sevilla.

za 21 jan 19:00u – Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort

Workshops Leonor Leal & Isabel Bayón

Leonor Leal geeft vanavond en morgenochtend workshops voor dansers met een middenniveau (por abandolaos) en gevorderde dansers (por romance), in Flamencostudio El Candil in Eindhoven. Ook Isabel Bayón (morgen te bewonderen in de Nederlandse première van Dju Dju i.s.m. Israel Galván) geeft vanavond en morgenochtend workshops voor beginners/midden- (por bulerías) en midden/gevorderd niveau (por abandolaos), en wel in SKVR, Rotterdam.Leonor Leal:

Eindhoven | middenniveau | por abandolaos
Data & tijden: 20 jan | 18:30 – 20:00 uur + 21 jan | 11:00 – 12:30 uur
Totaal aantal lesuren: 3
Prijs: € 67,50
Locatie: Estudio Flamenco el Candil, Engelsbergenstraat 4-a, Eindhoven
In samenwerking met Estudio Flamenco el Candil

Eindhoven | gevorderden | por romance
Data & tijden: 20 jan | 20:15 – 21:45 uur + 21 jan | 12:45 – 14:15 uur
Totaal aantal lesuren: 3
Prijs: € 67,50
Locatie: Estudio Flamenco el Candil, Engelsbergenstraat 4-a, Eindhoven

Isabel Bayón:

Workshop beginners/middenniveau (>3 jaar ervaring) | por bulerías
Data & tijden: 20 jan | 18:30 – 20:00 uur + 22 jan | 11:00 – 12:30 uur
Prijs: € 67,50
Locatie: SKVR Centrum (20 jan studio 2.1, 22 jan studio 4.1), Aert van Nesstraat 45, Rotterdam

Workshop middenniveau/gevorderden (>6 jaar ervaring) | por abandolaos
Data & tijden: 20 jan | 20:15 – 21:45 uur + 22 jan | 12:45 – 14:15 uur
Prijs: € 67,50
Locatie: SKVR Centrum (20 jan studio 2.1, 22 jan studio 4.1), Aert van Nesstraat 45, Rotterdam

Last-minute inschrijven kan! Stuur een mail naar workshops@flamencobiennale.nl.

Heeft u ons jubileumboek al?

Er zijn nog exemplaren van deze limited edition: This is not Flamenco.
Bestellen? Lees meer

Word Vriend!

Nieuwsgierig naar andere geluiden, dwarse stappen, eigentijdse choreografieën, en een eeuwenoude zang? Word dan Vriend van de Flamenco Biënnale NL en laat uw ziel prikkelen.

Al vanaf € 50 per jaar bent u vriend en helpt u mee aan de verwezenlijking van ons festival! Klik hier om Vriend te worden.

Flamenco Biënnale Nederland | flamencobiennale.nl
Volg ons op Facebook en Twitter.