(bron: Entertainmentbusiness)

Ook diverse kleinere Nederlandse poppodia in het hele land kunnen rekenen op steun van het Fonds Podiumkunsten. Het Fonds heeft ruim 45 miljoen euro verdeeld uit het Covid-19-steunfonds. Dit fonds is bedoeld om zoveel mogelijk cultuurhuizen en organisaties in Nederland overeind te houden.

In totaal kent het landelijke Fonds Podiumkunsten ruim 22 miljoen euro toe aan gezelschappen, festivals en ensembles. Podia krijgen ruim  23,5 miljoen euro. De bedragen maken onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet eerder beschikbaar stelde aan de culturele sector om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

De grote popzalen hebben het maximum van 1 miljoen euro toegekend gekregen. Dat geldt niet voor ongesubsidieerde podia als AFAS Live en Ziggo Dome. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, is het wel noodzakelijk dat de desbetreffende gemeente de waarde van het podium erkent en het toegekende bedrag verdubbelt. Het geld gaat niet alleen naar de grotere podia, ook bijvoorbeeld Neushoorn in Leeuwarden, EKKO in Utrecht, Doornroosje in Nijmegen en het Amersfoortse FLUOR krijgen een extra bijdrage. Een complete lijst is hier te vinden.

Ook diverse festivals krijgen extra geld. Het om onder meer Eurosonic Noorderslag, Into The Great Wide Open en Le Guess Who?! Onder de meerjarige muziekensembles zijn diverse theater-, dans- en klassieke gezelschappen te vinden (waaronder Holland Opera, Hotel Modern en Conny Janssen Danst), maar ook twee popformaties: De Kift en De Staat.

De extra bijdrage van het ministerie is niet bedoeld om alle tekorten die daar jaar zijn ontstaan op te vangen. Het Fonds laat weten dat het resterende geld ten goede komt aan een grotere groep podia als bijdrage in de financiële risico’s van het opstarten van de programmering. Daarover maakt het Fonds Podiumkunsten binnenkort meer bekend.

Uit cijfers van de VNPF blijkt dat de poppodia afstevenen op een omzetverlies van 125 miljoen euro in 2020. Verschillende podia hebben al reorganisaties aangekondigd, waaronder Paradiso, Ziggo Dome, AFAS Live. Ook concertorganisator MOJO zet het mes in het personeelsbestand. MOJO schat de totale schade voor de evenementenbranche op 2,2 miljard euro.