Creativiteit, kunst en cultuur, zijn als fundament onmisbaar in onze samenleving. Cultuur is een grondrecht van en voor iedereen. Toch geven de diverse verkiezingsprogramma’s verschillende invulling aan de rol van cultuur en creativiteit in de samenleving. Een heet hangijzer is de btw. Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s blijkt dat de meeste politieke partijen het lage btw-tarief voor kunst en cultuur willen afschaffen. Dat zou een lastenverzwaring van zeker 400 miljoen euro betekenen. Dit maakt cultuur en creativiteit structureel minder toegankelijk. Over de volgende producten en diensten zou dan ineens 12% meer belasting moeten worden afgedragen: boeken, luisterboeken, schoolboeken, kunst en fotografie, concertkaartjes, theaterkaartjes, circuskaartjes en festivaltickets.

Ook het inhuren van veel zzp’ers wordt daardoor 12% duurder. Hierdoor staat de implementatie van Fair Pay fundamenteel op het spel.

Investeren of bezuinigen?

Ook valt er iets te kiezen als het aankomt op investeringen in de culturele en creatieve sector. Enkele partijen hebben in de doorrekening van hun verkiezingsprogramma’s honderden miljoenen gereserveerd voor extra investeringen, terwijl anderen er voor kiezen om er op te bezuinigen. De Creatieve Coalitie riep eerder politieke partijen juist op om in een volgend kabinet tenminste 160 miljoen euro extra te investeren.

Ga stemmen!

De Creatieve Coalitie roept alle werkenden namens de 44 aangesloten leden op om woensdag 22 november te gaan stemmen. Het is belangrijk dat de ruim 300.000 werkenden in onze sector gebruik maken van hun democratische recht om te kiezen. Er zijn enkele deelbare visuals in omloop en vrij te gebruiken om mensen op te roepen met één doel: ga stemmen woensdag 22 november!