Het programma Soundworks van gemeente Amsterdam helpt jongeren een stap verder richting nieuw perspectief, zoals opleiding, werk of een leerstage. Via de passie voor muziek probeert gemeente Amsterdam aansluiting te vinden met de jeugd van Amsterdam. In samenwerking met Paradiso is sinds september dit jaar alweer de vijfde groep jongeren aan het toewerken naar een nieuwe positieve stap in de bovenzaal van Paradiso​ en een eindoptreden in Tolhuistuin.

75% stroomt door naar opleiding
Het programma heeft een duur van zes tot acht weken en is een co-productie van Amsterdam Werkt!, WOJ & Paradiso. Via de gezamenlijke passie voor muziek helpt Soundworks de deelnemers op weg naar een positieve toekomst. Dit doen ze door middel van een intensieve begeleiding, gastsprekers en het maken van muziek. Er was een merkbaar tekort aan dit soort trajecten, terwijl juist deze aanpak zeer succesvol blijkt. Zo stroomt 75% door naar een opleiding en 22% naar een zorgtraject of een stage. Soundworks legt naast het creëren van nieuw perspectief ook  de nadruk op het zelfvertrouwen van de klanten.  

Persoonlijke ontwikkeling

De samenwerking met gemeente Amsterdam past goed bij de kernwaardes van Paradiso. Directeur Geert van Itallie licht toe: “Het project is voor een kans om de expertise, ruimte en reputatie van Paradiso in te zetten voor sociaal maatschappelijke doeleinden. Wij willen in toenemende mate een eigen inspirerende en veilige plek zijn voor de jongvolwassenen in de stad, niet alleen in termen van cultuurbeleving en uitgaan, maar ook in termen van persoonlijke ontwikkeling en daar past dit project goed in. Dat een deel van de deelnemers na afloop van het project ook feitelijk bij Paradiso aan de slag gaat en werkervaring opdoet is voor ons een extra bonus”.