Al jarenlang laat het Houtfestival zie dat er naast anglo-amerikaanse pop, dance en westers klassieke muziek ook nog andere muziek bestaat. Muziek die niet of nauwelijks aandacht krijgt op de nationale radio en tv.

Op zondag 18 juni brengt het Houtfestival weer een zeer gevarieerd programma. Geen grote en bekende namen, maar wel zoals ieder jaar verrassende optredens van hoge kwaliteit. Zo laten Afework Nigussie & Zea (de frontzanger van The Ex) een supercatchy mix horen van traditionele Ethiopische melodieën, improvisatie en westerse pop en punk. Rubatong daarentegen met hun scheefgetrokken songs bewandelt een pad dat zich kronkelend langs blues, Americana, rock, klassiek en geïmproviseerde muziek beweegt, zonder nadrukkelijk het een of het ander te zijn. De jonge garde van The Mauskovic Dance Band brengt iedereen aan het dansen met hun spacey en onweerstaanbare amalgaam waarin exotische ritmes als afrobeat, cumbia, highlife en salsa voorbij komen. En de deejays van het collectief Rebel Up! laten hun exotische klanken uit de speakers schallen.

Voor de kinderen is er ook genoeg te beleven.

Vanzelfsprekend is Wijnand Stomp oftewel Mister Anansi weer van de partij. Als je van springen en dansen houdt mag je Banwakaboom natuurlijk niet missen! Zelfs voor de allerkleinsten valt er veel te genieten met het baby concert van Niki Jacobs. En tot de verbeelding sprekend zijn de vertellers onder de boom…. In de Familietent sluiten we af met een mee-swing concert van Samba Salad.

Kun je niet wachten, dan kun je ook al op zaterdag 17 juni terecht. Vanaf 18.00 is er dan de Houtnacht, met een divers programma van de beste underground en opkomende acts, zoals The Gwoof, die onder leiding van Patrick “Rudeboy” Tilon (Urban Dance Squad) met hun alternatieve gospel punk een opzwepende show neer zetten. Naast allemaal live acts staat er dit jaar ook Haarlems eigen reggae soundsystem: Shamba Lion Soundsystem. Naast het mooie reggae en dub vinyl van de Shamba crew zal daar ook onder andere TMSV optreden, een Nederlandse dubstep producer/dj die internationale faam heeft met zijn eigenzinigge sound.

Houtnacht is georganiseerd in samenwerking met lokale organisatoren als Flinty’s, Reggae Movement, Minor Operations Bookings, Geertruida, Irrational Library en Joost Verhagen.

Blijf op de hoogte via www.facebook.com/houtfestival, www.facebook.com/houtnacht en natuurlijk via de website www.houtfestival.nl.