Op zaterdag 19 augustus en vrijdag 15 september worden twee muzikale avonden georganiseerd bij On the Roof in Hoogtij, Amsterdam Noord. Deze avonden zijn een hommage aan de in april overleden, bassist en oprichter van deze twaalf jaar oud concertreeks, Felix Hildenbrand, met optredens van bevriende bands en muzikanten, en bijzondere projecten waar hij tot recentelijk bij betrokken was. Deze concerten geven de loyale achterban van On the Roof de ruimte om afscheid van Felix te nemen en zijn bereikte successen te vieren. Ze geven ook de mogelijkheid aan nieuwkomers om de magie van buitengewone livemuziek onder te sterren te ontdekken. Op deze manier wordt een continuïteit van dit bijzonder concertreeks gecreëerd in een uitzonderlijk jaar. Daarnaast geeft deze kleinere editie van On the Roof het bestuur de tijd om na te denken over de verdere toekomst.

Op zaterdag 19 augustus presenteren Felix’s vrienden en medemuzikanten Nawras Altaky en Sjahin During de muziek van MaDaBa Trio, hun nieuw project met pianist Tony Roe. Dit ensemble combineert de taal van Maqam uit het MiddenOosten met hedendaagse jazz en weeft een tapisserie van kleurrijke improvisaties. MaDaBa Trio nodigt uit op een muzikale reis waar traditie en vernieuwing harmonieus samenvloeien. Nawras Altaky is ruim tien jaar een vaste gast bij On the Roof en speelde er vorig jaar nog met Felix Hildenbrand en hun gezamenlijke project Alfonsina. Sjahin During, treede vorig jaar ook met Felix op met Cacha Mundinho.

Als programmeur maakte Felix Hildenbrand altijd ruimte voor nieuwe projecten van beproefde muzikanten. Wie de afgelopen twaalf jaar On the Roof bezocht zal dan ook de namen van SunMi Hong, Nicolò Ricci en Alessandro Fongaro herkennen. Met pianist Emanuele Pellegrini maken ze de avond compleet met de zwoele muziek van hun nieuw band Ambergris. Verwacht originele en onconventionele composities, uitgebreide harmonieën die vaak uit de klassieke muziekwereld komen en hartverscheurende melodieën die geïnspireerd zijn op Italiaanse populaire muziek, uitgevoerd door een herzien versie van het meest traditionele type ensemble in de jazz, een saxofoonkwartet.

Vrijdag 15 september is in het teken van drie projecten waar Felix Hildenbrand tot kortgeleden nauw bij betrokken was. Tussen 2003 en 2023 bestond Earswideopen uit bassist Felix Hildenbrand, percussionist Achim Heine en pianist/found objectspeler Jurriaan Berger. Het tragische overlijden van hun collega en vriend bracht Achim en Jurriaan ertoe een muzikaal monument voor hem op te richten in de vorm van het album BAJO Y ALTO, met onuitgegeven werk van het trio opgenomen tussen Covidlockdowns. Dit album stellen ze op 15 september voor, met speciale gasten Cord Heineking (bas) en Oene van Geel (altviool).

Het oorspronkelijke Trio ‘Golek, Luther & Hildenbrand’ sloeg de handen in elkaar rond het thema Monk meets the Beatles, een eerbetoon aan twee legendarische muzikale inspiraties: Thelonious Monk en The Beatles. Het programma bestaat uit nieuwe arrangementen van hun nummers en originele muziek gecomponeerd door de trioleden. In dit concert, begeleid door bassist Cord Heineking, presenteren Golek en Luther ook het gloednieuwe muziekEP die ze hebben opgenomen en geproduceerd met Felix Hildenbrand, kort voor zijn overlijden. Trio Lembranças bestaat uit Daniel de Moraes, Hermine Deurloo en Femke Smit. Ze spelen Braziliaans Populaire Muziek, bossa nova en samba om de plaatsen, mensen en momenten die er waren te herdenken en om te vieren wat komen gaat. Met speelsheid en een warm en meeslepend geluid brengen ze Braziliaanse liedjes tot leven. Wie erbij was kan zich ongetwijfeld herinneren het memorabele concert van 2019 toen Felix Hildenbrand Hermine Deurloo voor de eerste keer uitnodigde als speciale gast met Trio Açai.

Programma
Zaterdag 19 augustus 2023 – deuren 20.00 – aanvang 20.30 – MaDaBa Trio & Ambergris
Vrijdag 15 september 2023 – deuren 20.00 – aanvang 20.30
– Earswideopen, Monk meets the Beatles & Trio Lembraças

Voor het volledig programma, informatie en tickets, kijk op www.ontheroof.com