Haarlem, maandag 17 juni 2024

De 37e editie van het Houtfestival bewijst hoe belangrijk en onmisbaar het festival is
15.000 bezoekers bevestigen het belang  van het Houtfestival als het cultureel hoogtepunt van de zomer. Ondanks de regenbuien zagen jong als oud, gedurende twee dagen een enorme diversiteit aan muziek, theater en kunst  op de verschillende podia en op het veld en in de containers van het Tinyfestival waar kunst bijzonder fraai werd gepresenteerd.
Niet alleen genoot iedereen van de optredens maar ook van de interactie tussen de artiesten en het publiek. Kenmerkend was de saamhorigheid en gezelligheid tussen de optredens van het geliefde festival in Haarlem. Op zaterdag 15 juni en zondag 16 juni was Haarlem het middelpunt van muzikale diversiteit met meer dan 50 optredens en acts.

Houtfestival 2024 was Haarlem op z’n mooist
Op de zondag zorgde een energiek programma bij het Houtpodium voor dansende mensen met Los Kamer, Alex Figueira en Tufan Derince. De grote tent van Grenzeloos, van oudsher de plek voor meer beschouwende wereldmuziek, was bij het optreden van Ustad Noor Bakhsh en Labryénco helemaal vol.

Internationale topacts als Lenhart Tapes en Pacora Trio, mede mogelijk gemaakt door Sounds of Europe, waren naast hun optreden ook te gast in de Mixed Media Lounge en konden rekenen op een groot applaus.

De Houtnacht: een bijzonder programma voor iedereen
Houtnacht zorgde op zaterdag voor een positieve vibe waarbij het publiek zich onderdompelde in het ruime aanbod en genoot van hiphop, dance en rap. Zoals altijd, was er veel aandacht voor een variatie in (Haarlemse) muziek, zoals de ska van Eskalatie, de reggae en hiphop van Mr. Weazley , de klezmer meets Balkan van Klezmagic en de rock & roll met trash van E.T. Explore Me.
De energie en de dynamiek van de Houtnacht laat weer zien hoeveel talent er zit in de wereld van hiphop, dance en rap, vooral met Woord voor Woord, een platform voor jonge getalenteerde rappers en beatmakers uit Haarlem.

De optredens van de Haarlemse scholen over slavernij waren zeer indrukwekkend
Dit jaar was er speciale aandacht voor het herdenkingsjaar Slavernijverleden. Voor kinderen waren er  twee speciale voorstellingen, ‘Restistência, reis naar de vrijheid’ en ‘Lisa en de bruine Prins’ , gemaakt  en gespeeld door een basisschoolklas en een klas van Capoeira school Semente uit Haarlem. Deze  zorgden op zondagmiddag voor veel enthousiasme bij de uitvoerende kinderen en het aandachtige publiek. Daarnaast was in het Tiny festival een actieve lezing waar deelnemers al kokend kennis maakten met wat de tot slaafgemaakten indertijd op Curaçao aten en dronken.

De volgende editie van het Houtfestival is gepland, en gaat hopelijk door voor heel Haarlem, op zaterdag 14 en zondag 15 juni 2024.
Meer informatie op: www.houtfestival.nl

 

Foto: Klezmagic (door Roel Syperda)