Op 31 juli 2021 heeft Felix van Lamsweerde dit leven verlaten. Vanaf de tijd dat ik muziekwetenschap aan de UvA studeerde (1994-2000), leerde ik hem kennen als een expert in de Indiase muziek. Hij gaf soms gastcolleges waarbij hij putte uit zijn gigantische archief met veldopnames. Later kwam ik hem altijd tegen bij concerten en symposia. Het is heel bijzonder dat hij nog op hoge leeftijd, en tijdens de pandemie, nog zo betrokken was bij de Arnold Bake Society.

Als conservator etnomusicologie verzorgde Van Lamsweerde de muziekinstrumenten en audiocollecties en de tentoonstelling daarvan in het Tropenmuseum in Amsterdam waar hij in 1956 begon te werken als assistent van Jaap Kunst. Na zijn pensionering werd de muziekafdeling van dat museum helaas opgeheven en is een deel van de collecties verspild. Gelukkig heeft hij een aantal items kunnen redden. Het grootste deel van zijn eigen collecties en zijn originele opnamen worden bewaard aan de Georg August-Universiteit in Göttingen.

Over het behoud en beheer van archieven is door World Music Forum een symposium georganiseerd in 2017. Van Lamsweerde zat in het panel “The HOW of preservation – different ways of collecting, developing ideas”, samen met Marcus Cohen (DEN, Digital Heritage Netherlands), Paul Gompes (Netherlands Jazz Archive) en Tim de Wolf (audio archeologist). Daar was ik niet bij, maar er staat een interessant verslag op deze site:

Old vinyls, new views- the A & B side of our musical future

Felix van Lamsweerde zal zeer gemist worden door alle leden van de Arnold Bake Society en door het World Music Forum.

Charlie Crooijmans

Op de World Blend Café op 23 augustus staan we stil bij het overlijden van Felix van Lamsweerde, Fred Gales haalt herinneringen op. Lees ook zijn artikel op Mixed: Zonder verleden geen heden. In het Noordhollands Dagblad staat ook een artikel over Felix (alleen toegankelijk voor abonnees).

Ook op Facebook staat een mooie IM van Bernard Kleikamp (Pan Records) zie link.