{bron EB entertainment business}

woensdag 30 augustus 2017 – 10:01

Op 13 september vindt de eerste editie van het Congres Podia & Festivals plaats in het Utrechtse TivoliVredenburg. Berend Schans, directeur van de VNPF en een van de initiatiefnemers van dit congres: “Het moet een laagdrempelige dag worden waar iedereen met elkaar in gesprek kan gaan.”

Initiatiefnemer Berend Schans: “Er is mij een paar keer gevraagd waarom nog zo’n congres, wat is de toegevoegde waarde op het conferentieaanbod dat er al is? Allereerst, dit congres bestaat al jaren, maar dan onder de noemer VNPF-congres. Het was meer naar ‘binnen’ of meer op leden van onze branchevereniging gericht. Maar we functioneren in een keten en die keten blurt. Het was ons idee om een laagdrempelige dag te organiseren waarop de hele keten met elkaar in gesprek kan gaan. Daarbij doen we ons best enigszins – lelijk woord – te ‘ontschotten’. Niet alleen met jazz, niet alleen met dance, niet alleen met pop, niet alleen met productie, niet alleen met presenterende organisaties, maar met z’n allen in de keten in gesprek gaan over allerlei actualiteiten, die ons allen raken.”

Tijdens het congres vinden diverse debatten en gesprekken plaats. Met de Raad voor Cultuur wordt gesproken of het initiatief in het cultuurbeleid naar de stedelijke regio’s verschuift. Hoe zit dat dan met de verdeling van de financiële middelen en wat betekent dat voor cultuurplannen in stedelijke regio’s? Er is de laatste tijd veel te doen geweest over de lage verdiensten van mensen werkzaam in de cultuur. Ook over de (te?) lage gages. Maar hoe komt zo’n gage eigenlijk tot stand? Is een Fair Practice Code een oplossing? Hoe ziet de arbeidsmarktagenda van de cultuursector er überhaupt uit?

Naast dit soort beleidsmatige onderwerpen is er ook ruimte voor praktische zaken. Heb je je wel eens afgevraagd hoe het bier naar de 9e verdieping van TivoliVredenburg wordt gepompt? Het wordt uitgelegd tijdens een rondleiding. Verder zijn er sessies over veiligheid. Iedereen is zich een hoedje geschrokken van de aanslagen de laatste tijd, maar is cybercriminaliteit een niet veel grotere bedreiging? Wat doe je als je ticketing wordt gehackt? In een presentatie over prijstransparantie wordt uitgelegd wat en hoe je nu precies online moet communiceren over ticketprijzen.

Op 1 mei 2016 is de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) ingegaan. Is iedereen daar al klaar voor? Een aantal belangrijke zaken daaruit is uitgesteld, maar niet afgesteld. Weleens overwogen een crowd funding campagne te starten? Hoe doe je dat? Hoe financier je je plannen, is lenen van geld een optie? Last but not least, heb je weleens stilgestaan bij je eigen loopbaan, hoe gaat deze zich ontwikkelen de komende tijd? Wat betekent dat voor jou als werkgever of werknemer?

Onderzoeksbureaus als Berenschot, gemeentes als Alkmaar, Rotterdam, Leiden, en Amersfoort, het Van Abbemuseum, de Nederlandse Bachvereniging, de Kunstenbond, het Metropole Orkest, Koninklijk Theater Carré, het VSB-fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en het Fonds Podiumkunsten, de directie van het ministerie OCW en de Raad voor Cultuur en veel poporganisaties zijn van de partij.