(bron: Stichting GRAP )

Uit het Corona gerelateerde steunpakket van het ministerie van OCW komt via het Buma Cultuur-platform ‘De Muzikantendag’ €600.000,- beschikbaar om jonge makers – muzikanten die hun eigen nummers schrijven – te ondersteunen bij de creatie, vastlegging en/of uitvoering van nieuw werk. Deze regeling is onderdeel van het Steunfonds Rechtensector en is bedoeld om componisten/tekstschrijvers te helpen bij de creatie van nieuwe muziekwerken.

Via Steunfonds Muzikantendag komen 120 werkbijdragen van €5.000,- (vijfduizend euro) beschikbaar, specifiek voor jonge makers. De werkbijdrage is bedoeld als investering in het creatieve proces zodat nieuwe, originele muziekwerken ontstaan die zonder de bijdrage niet tot stand zouden zijn gekomen. Jonge muzikanten die hun eigen muziek maken en uitvoeren en in recente jaren zijn afgestudeerd aan muziekopleidingen zoals conservatoria, of al de nodige ervaring hebben opgebouwd, kunnen een aanvraag indienen voor een werkbijdrage. Een onafhankelijke beoordelingscommissie bestaande uit professionals uit de muziekindustrie bepaalt welke aanvragen gehonoreerd worden.

Kickoff 7 mei 2022

De kickoff van dit steunfonds vindt plaats tijdens de eerste Muzikantendag op zaterdag 7 mei 2022 in de Melkweg in Amsterdam. Aanvragen voor een werkbijdrage kunnen vervolgens vanaf zaterdag 21 mei 2022 via de website www.muzikantendag.nl  worden ingediend. De inschrijfperiode sluit een maand later op 20 juni 2022. Naar verwachting is eind juli 2022 bekend welke aanvragen door de onafhankelijke commissie zijn geselecteerd. Eind 2022 vindt ook nog het Muzikantendag Showcase Festival plaats. Een aantal acts en artiesten die een werkbijdrage hebben ontvangen wordt uitgenodigd om het nieuwe repertoire live uit te voeren tijdens het Showcase Festival.

Over de Muzikantendag

Buma Cultuur is eigenaar en initiator van De Muzikantendag. Uitvoerend en organiserend producent van De Muzikantendag is de onafhankelijke Stichting GRAP te Amsterdam. GRAP is verantwoordelijk voor de organisatie, productie en uitvoering van het Steunfonds Muzikantendag. Meer informatie over Steunfonds Muzikantendag vind je op www.muzikantendag.nl en op www.nieuwemuziekmaken.nl.