(bron: Kunstenbond)
Beeld: Matthew Waring

Het kabinet heeft het vijfde steunpakket aan de cultuursector uitgebreid in verband met de aanhoudende coronamaatregelen. Voor de periode van 1 februari t/m 8 maart is er 56,5 miljoen euro extra vrijgemaakt.

In haar brief van 31 januari 2022 heeft de staatssecretaris van cultuur het vijfde steunpakket voor de culturele en creatieve sector bekend gemaakt.

Sinds 26 januari zijn de deuren voor culturele en creatieve sector weer geopend, maar onder voorwaarden. Er gelden nog steeds strenge beperkingen voor het aantal personen in een zaal en een verplichte sluitingstijd om 22 uur. Deze beperkingen maken aanvullende ondersteuning voor de sector noodzakelijk.

Naar aanleiding van deze maatregelen heeft het huidige kabinet besloten € 56,5 miljoen extra beschikbaar te stellen voor specifieke steun voor onze sector in de periode van 1 februari 2022 tot en met 8 maart 2022. Dit bedrag kan worden bijgesteld als er na 15 februari versoepelingen mogelijk zijn. Hiermee komt het totaal beschikbare bedrag voor dit steunpakket op € 251,6 miljoen.

Steun aan makers

Een groot deel van dit steunpakket is bedoeld voor het ondersteunen van makers, kunstenaars en andere culturele professionals.

Fondsen en instellingen hebben plannen ontwikkeld. Zij zullen deze zo snel mogelijk bekend maken welke vormen van steun men aanbiedt en hoe je die kunt aanvragen.
Houd de website van onderstaande organisaties dus in de gaten en abonneer je op hun nieuwsbrief om de informatie niet te missen. Wij zullen je ook informeren wanneer we de informatie hebben gekregen.

  • € 15 miljoen loopt via de zes rijkscultuurfondsen. De fondsen kunnen zo regelingen met directe steun voor makers voortzetten. Het gaat om regelingen voor werkbudgetten, beurzen en steun voor experimenteel onderzoek.
  • € 10 miljoen voor het Steunfonds Rechtensector. Het doel is om makers en uitvoerende kunstenaars uit de gehele creatieve en culturele sector financieel te ondersteunen via collectieve rechten fondsen. Via eerdere rondes wist dit fonds duizenden makers te bereiken.
  • € 3,5 miljoen voor het Abraham Tuschinski Fonds om de productie van Nederlandse bioscoopfilms te ondersteunen. Dit private fonds wordt gevuld door de Nederlandse bioscopen, filmtheaters en filmdistributeurs die per verkocht kaartje een afdracht doen.
  • € 1,5 miljoen aan de Koninklijke Bibliotheek om tegemoet te komen aan de hoge vraag naar ebooks. Het bedrag is bestemd voor auteurs, vertalers, illustratoren en uitgevers vanwege de extra uitleningen van hun werken.
  • € 122,5 miljoen voor de compensatieregelingen bij het Fonds Podiumkunsten.(FPK)

Lees verder op de site van de Kunstenbond waar ook de voorbeeldbrief voor de aanvraag bij het FPK te vinden is.