Rotterdam, 5 maart 2024

LantarenVenster vormt op donderdag 4 april het decor van de Keti Koti Dialoog Tafel. De Tafel is een samenwerking tussen LantarenVenster, Luxor Theater en het Nederlands Fotomuseum. Het thema van de avond is Vooroordelen en verzet en heeft als doel een dialoog te faciliteren over de sporen van de slavernij en de koloniale geschiedenis en de gevolgen hiervan tot op de dag van vandaag. De inschrijving voor (gratis) deelname aan deze avond is vanaf nu geopend!

Over Keti Koti
Keti Koti is een Surinaamse viering op 1 juli waarbij de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Het symboliseert de bevrijding van slavernij en staat voor het verbreken van ketenen. Hoewel het bewustzijn over de Nederlandse koloniale geschiedenis groeit, staat het debat over ons gezamenlijk verleden nog in de kinderschoenen. Daarom hebben de drie culturele organisaties op de Kop van Zuid besloten om de handen ineen te slaan om, in samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel, het gesprek te voeren over de sporen van de slavernij en koloniale geschiedenis en de gevolgen die deze in het heden nog hebben.
 
Wat is de Keti Koti Tafel?
De Keti Koti Tafel in LantarenVenster brengt 100 deelnemers van diverse achtergronden samen om in dialoog te gaan aan lange tafels, waarbij iedereen een gesprekspartner van een andere kleur heeft. Tijdens een driegangenmaaltijd klinken treur- en bevrijdingsliederen en voeren tafelgenoten één-op-één gesprekken rond het Nederlandse slavernij- en koloniale verleden. Er worden persoonlijke ervaringen gedeeld, er wordt er zowel gesproken als geluisterd, met gelijke spreektijden en reflecties op elkaars bijdragen.

De bijeenkomst omvat een openingsritueel, een gereconstrueerde slavenmaaltijd, treur- en bevrijdingsliederen uit de slavernijperiode gezongen door een koor, en rituele handelingen, allemaal ontworpen om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Movisie heeft de Keti Koti Tafel erkend als een van de drie beste interventies om vooroordelen en discriminatie tegen te gaan.

 
 

Praktische informatie

Datum – 4 april 2024
Tijd – 19:00 – 22:00 uur / inloop vanaf 18.30
Locatie – Lantarenvenster
Adres – Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam
Aanmelden voor de Keti Koti Tafel kan via de button hieronder.
 

AANMELDEN KETI KOTI TAFEL

 

Stichting Keti Koti Tafel

Stichting Keti Koti Tafel is in 2012 in het leven geroepen om witte en zwarte Nederlanders en alle kleuren daartussenin door middel van dialoog te betrekken bij de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 en de erfenis hiervan. Inmiddels heeft de Stichting Keti Koti Tafel circa 35.000 deelnemers met elkaar in dialoog gebracht in samenwerking met ruim 300 instellingen: musea, kennisinstellingen, overheden maatschappelijke en onderwijsinstellingen, stadsarchieven, kunstinstellingen en bibliotheken. 
 

De initiatiefnemers

De culturele buren LantarenVenster, Luxor Theater en het Nederlands Fotomuseum zijn gevestigd op de Wilhelminapier en gaan de komende jaren – samen met culturele partners rond de Rijnhaven – meer programma ontwikkelen. De Keti Koti Dialoog Tafel op donderdag 4 april is de eerste van een reeks activiteiten, die we samen gaan organiseren.