(bron: Le Guess Who?)

De organisatie van Le Guess Who? heeft donderdag de eerste artiesten en curatoren bekendgemaakt voor de veertiende editie van het festival. Het evenement staat gepland voor 11 t/m 14 november 2021. Ook lanceert de organisatie dit weekend het online tv-kanaal LGW ON. Tickets zijn nu in de verkoop. 

De gastcuratoren zijn volgens de organisatie van grote invloed de programmering voor Le Guess Who?. Zij maken een selectie van hun inspiraties en gelijkgestemde artiesten – met zowel gevestigde namen als opkomende acts – en nodigen deze uit om op het festival op te treden. De curatoren voor Le Guess Who? 2021 zijn multi-instrumentalist, zanger en songwriter John Dwyer, ook bekend als de frontman van Oh Sees; de Colombiaanse experimentele producer en geluidskunstenaar Lucrecia Dalt; de Japanse componist en percussionist Midori Takada; klarinettiste en saxofoniste Matana Roberts, die haar werk omschrijft als “het quilten van panoramisch geluid”; en singer-songwriter Phil Elverum, bekend van zijn werk als Mount Eerie en The Microphones.

Tegelijkertijd met de aankondiging van de gastcuratoren, zijn ook de eerste artiesten die volgens de reguliere line-up op zullen treden bekendgemaakt. Onder andere de Amerikaanse band Low; Alabaster dePlume; de Braziliaanse componist en gitarist Kiko Dinucci; het Duitse ambient/jazz kwartet Bohren & Der Club of Gore; Egyptisch ensemble Mazaher; een samenwerking tussen de Nederlandse jazzlegende Ronald Langestraat en Tim Koh; Black Monument Ensemble van Damon Locks; Y-Bayani & Baby Naa And The Band of Enlightenment, Reason & Love, en SPAZA staan op de programmering.

LGW ON

Dit weekend lanceert Le Guess Who? ook een online televisiekanaal. Het kanaal wordt op vrijdag 13 november om 18:00 uur gelanceerd en zendt uit tot maandag 16 november 10:00 uur. Het kanaal zal films en documentaires uitzenden, die zijn geselecteerd door enkele festivalcuratoren voor 2021. Hieronder zijn Phil Elverum, Matana Roberts, John Dwyer en Lucrecia Dalt, alsook door voormalig curatoren The Bug, Moon Duo en SUUNS.

Op LGW ON wordt ook de nieuwe eigen productie ‘Reports from Other Continents’ gepresenteerd. Hierin delen mensen vanuit landen over de hele wereld (waaronder Colombia, Democratische Republiek Congo, Ghana, India, Irak, Mexico en Nepal) in korte videoreportages actuele ontwikkelingen rondom kunst, cultuur en muziek in hun lokale gemeenschap. Verder wordt op het televisiekanaal uitgezonden: nooit eerder vertoonde live-opnames van festivaloptredens door AEAEA (Nicolas Jaar x Patrick Higgins), Mary Margaret O’Hara, Sun Ra Arkestra, Sons of Kemet XLen Circuit des Yeux Ensemble; het alternatieve reisprogramma Vunk on Vacation; Zoom interviews met artiesten en schrijvers; een documentaire over het festival en hoogtepunten uit het dertienjarige archief van Le Guess Who?. LGW ON kan gestreamd worden via on.leguesswho.com/stream.