(bron: Tam Tam Productions)

Latin drummer en percussionist Lucas van Merwijk is door latin & Caribisch festival Dias Latinos aangetrokken als artistiek leider. Van Merwijk zal in zijn nieuwe rol invulling geven aan de doelstelling van het festival om de Latijns-Amerikaanse cultuur en muziek toegankelijk te maken voor een groot publiek.

In 2020 kwamen Van Merwijk en Dias Latinos met elkaar in contact voor La Promesa, het onderdeel binnen Dias Latinos waar latin talent een podium wordt gegeven. Van Merwijk is als docent latin percussie en drums verbonden aan het conservatorium van Amsterdam en daarmee de aangewezen persoon om hieraan mee te werken. Tijdens het contact werd duidelijk dat de visie van Van Merwijk en Dias Latinos overeenkwamen. Beide streven ernaar om de latin cultuur een duidelijk plek te geven in het Nederlandse muzieklandschap. Daarom vroeg het bestuur van Dias Latinos Van Merwijk om als artistiek leider verdere invulling te geven aan deze gezamenlijke doelstelling.

Zelf speelde Van Merwijk meerdere malen als artiest op Dias Latinos. ‘Met mijn bands speel ik over de hele wereld, maar een soortgelijk festival als Dias Latinos, waarin een hele stad een weekend lang in Latijns-Amerikaanse sferen wordt gehuld, ken ik eigenlijk nergens anders. Daarom heeft Dias Latinos in de latinwereld ook zo’n goede naam. Het feit dat het festival gratis is, maakt het toegankelijk voor een groot publiek. Die toegankelijkheid is belangrijk om vast te houden. Het programma-aanbod moet daarop aansluiten, met veel aandacht voor de populaire latinmuziek en dansstromingen, zoals salsa en merengue. Daarnaast willen we de komende jaren het festival meer diepgang en verbreding geven. De latin cultuur en muziek is zo rijk, dat er bijzonder veel te ontdekken valt buiten de populaire genres. Mijn droom voor het festival is om ook die onbekende kanten van de latin cultuur een podium te bieden.’

Normaal vindt het festival in Amersfoort plaats in het eerste weekend van juli. In welke vorm dat dit jaar zal zijn, is door de maatregelen rondom corona nog onduidelijk. ‘Zeker is dat we iets geweldigs neer gaan zetten in dat weekend’, vertelt Van Merwijk. ‘De vorm zal afhangen van de mogelijkheden die zich gedurende het jaar aandienen. Of het nu een afgeslankt festival, een digitale variant of een ouderwets festivalweekend wordt, ik sta in ieder geval te popelen om aan de slag te gaan.’

 

ACHTERGROND

Korte bio Lucas van Merwijk

Lucas van Merwijk (59) is een van de grootste latin- en jazzdrummers van Nederland. Sinds 1980 is hij bekend in de Nederlandse latin en jazzwereld. Op Cuba volgde hij een studie Afro-Cubaanse drums bij Oscarito Valdes, waarna hij zelf docent latin percussie en drums wordt en aan de basis staat van de wereldmuziek opleidingen aan Codarts en het Amsterdams conservatorium.. Sinds de jaren ’80 toert hij de wereld over met diverse formaties, waaronder zijn bands Nueva Manteca en Cubop City Big Band.

Volledige biografie op: lucasvanmerwijk.comOver Dias Latinos

Het driedaagse festival Dias Latinos is al zo’n 25 jaar een begrip in de Nederlandse latinwereld. Het gratis toegankelijke festival vindt plaats in de binnenstad van Amersfoort en trekt jaarlijks gemiddeld 100.000 – 125.000 bezoekers. Na twee jaar afwezigheid werd Dias Latinos in 2017 nieuw leven ingeblazen door een compleet nieuw bestuur. Jörgen Raymann is vanaf dat moment het gezicht van het festival als festivaldirecteur. Tijdens het festival treden live artiesten op op meerdere podia in de binnenstad. Naast live muziek en dans is ook bredere aandacht voor de Latijns-Amerikaanse cultuur door aandacht te besteden aan film, cultuur en eten. Naast het populaire festival zijn diverse programmaonderdelen van Dias Latinos specifiek gericht op de peilers innovatie, educatie en bewustwording.