(bron: Entertainment Business)

De plastic wegwerpbekertjes die tot en met 2019 op veel festivals te ­vinden waren, zijn op 1 januari 2024 voorgoed verleden tijd. In deze ­special staan we stil bij de gevolgen van deze maatregel, die festivals en concertzalen blijft bezighouden De keuzes die ze nu ­maken, hebben immers gevolgen voor de toekomst. Het implementeren van nieuwe oplossingen vergt bovendien enige tijd. Zo liet de organisatie van Down The Rabbit Hole voorafgaand aan het festival weten het statiegeldsysteem voor drinkbekers een jaar uit te stellen. Dit omdat er volgens de organisatie nog wat onduidelijkheid over de wetgeving was. “Het afvalverwerkings­beleid van Down The Rabbit Hole zit daarom in een overgangsfase en dat maakt het tot onze spijt minder zichtbaar dan voorheen”, zo luidde een statement. Concertzaal 013 was anderzijds heel rigoureus met het besluit om voor hardcups te kiezen. Bezoekers betalen voortaan vijftig cent voor een statiegeldbeker. Volgens een berekening van de Tilburgse poptempel wordt daarmee jaarlijks een plastic afvalberg van 27.860 kilo bespaart.

Whizz-Kit

Verschillende partijen zijn al enige tijd ­bezig met hem bedenken van slimme alter­natieven voor plastic wegwerpbekertjes. Een van die partijen is CircularPET, die werkt met (r)PET bekers, een duurzame oplossing voor evenementen die voldoet aan de SUP-wetgeving. Dit doen ze onder meer met een circulair ­bekersysteem voor hun softcups. Omdat veel festivals en evenementen echter willen vasthouden aan muntjes heeft CircularPET het kassasysteem Whizz-kit geïntroduceerd (zie pagina 75). Whizz-kit is dit jaar al ingezet op onder meer Ploegendienst en Defqon.1.

“Whizz-kit is een goedkoop en makkelijk te gebruiken alternatief voor wat er nu in de markt beschikbaar is”, legt Frank van Herwaarden uit. “Als je duurzaam werkt en dubbele munten of bekerfiches gebruikt, dan heb je gewoon een kassasysteem ­nodig.”

EARTH Water

Al die bekertjes moeten uiteraard ook gevuld worden, bijvoorbeeld met duurzaam geproduceerde thee, koffie of water. Daar komt EARTH Concepts om de hoek kijken. Hun tetrapakken zijn een bekend gezicht in festivalland en zijn zowel qua verpakking als qua inhoud bijzonder duurzaam. De grondstoffen voor de pakken bestaat volledig uit renewable materialen en de nettowinst van EARTH Water komt wereldwijd ten goede aan verschillende waterprojecten. “Tijdens een festival sta je als organisator aan het hoofd van een minimaatschappij”, redeneert Patrick de Nekker van EARTH Concepts. “Je hebt dan de kans om bezoekers in een goede richting te bewegen en het is zonde om die mogelijkheid niet te benutten.”

Collect & Clean

Het afval dat alsnog achterblijft op ­festivals, moet uiteraard weggewerkt worden. Festivals doen al jaren verwoede pogingen om de hoeveelheid afval te reduceren en om wat er op de festivalweides blijft liggen makkelijker en sneller op te ruimen. Recyclen heeft daarbij uiteraard de voorkeur. Dave Pisters, Partner & Operationeel Directeur van afvalverwerkings- en recyclingbedrijf Collect & Clean merkt op dat de Nederlandse festivals in een transitieperiode verkeren wat duurzaamheid betreft. “Met Collect & Clean maken we de slag van een partij die simpelweg ‘puinruimt’ na afloop van een festival of evenement, naar een partij die helpt bij de verduurzaming van onze branche”, vertelt hij.

Terugbrengen van CO2

De uitstoot van CO2 terugbrengen is een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en ook festivals hebben hiermee van doen. Vanaf dit jaar maakt de organisatie van de Zwarte Cross gebruik van een nieuw 120 kVA zon-aggregaat van Volta Energy. Volgens de berekeningen wordt er hierdoor 7,5 kiloton minder aan CO2 uitgestoten. Dat klinkt als heel veel en dat is het ook. Ter ­vergelijking, dat komt overeen met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteits­verbruik van vijfduizend Nederlandse huishoudens. Het Weerter rockfestival Bospop is ook hard bezig met verduurzamen. Dit door middel van een samenwerking met WeertEnergie. Bospop zou hierdoor maar liefst twintigduizend liter aan diesel per ­editie besparen.

Geen vlees

Andere festivals die flinken stappen zetten in het verduurzamen van hun evenement zijn onder anderen Oerol en DGTL. De organisatie van Oerol is zich er zonder meer van bewust dat het qua duurzaamheid eigenlijk beter zou zijn om helemaal geen festival te organiseren, maar dat is ook geen optie. Zo maakt het culturele festival op Terschelling bijvoorbeeld gebruik van het openbaar vervoer, fietsen, een festivalbus op biobrandstof, voedsel dat zoveel mogelijk lokaal en biologisch wordt geproduceerd, reductie van verpakkingsmaterialen, het scheiden van afval en het hergebruik van bouwmaterialen. DGTL heeft een zogenaamd ‘smart energy plan’, wat zoveel inhoudt als het gebruikmaken van energie uit hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie. Net als Oerol hergebruikt DGTL materialen en worden drankjes geschonken in herbruikbare hardcups. Inmiddels staat er ook geen vlees meer op het menu.

[Dit artikel is eerder gepubliceerd in EB Live juli 2022]