De cd-collectie van het Nationaal Pop Instituut (NPI), voorheen ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA), is overgedragen aan Muziekweb. Muziekweb voegt hierdoor meer dan 15.000 cd’s toe aan de eigen collectie, waardoor deze voor alle leden van bibliotheken in Nederland beschikbaar komen.

De NPI-collectie bestaat uit duizenden cd’s, zowel albums als singles. De collectie bevat alleen muziek van Nederlandse artiesten: gevestigde namen, maar ook lokaal talent of nooit doorgebroken acts. In de NPI-collectie zijn alle soorten popmuziek te vinden, van pop en rock tot house, metal, hiphop en wereldmuziek.

 Het Nationaal Pop Instituut werd opgericht in 1975 met als doel de ontwikkeling en kwaliteit van Nederlandse popmuziek te bevorderen. Daarnaast had het NPI ook een uitgebreid mediacentrum met informatie over Nederlandse popmuziek (tijdschriften, boeken, foto’s, geluidsdragers) en onderhield het de Popencyclopedie. In 2008 ging het NPI op in Muziekcentrum Nederland (MCN), het sectorinstituut voor Nederlandse muziek. Bij een grote bezuinigingsronde in 2013 werd het MCN opgeheven. De MCN-collecties werden vervolgens ondergebracht bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Muziekweb heeft in samenwerking met de UvA in 2018 de cd-collectie van het NPI overgenomen. De UvA zag in Muziekweb de ideale partner om de collectie voor het publiek toegankelijk te maken. Voor Muziekweb is de NPI-collectie een waardevolle en mooie aanvulling op de eigen collectie, die al heel veel Nederlandse muziek bevat. De cd’s zullen zo snel mogelijk aan de collectie worden toegevoegd. De cd’s zijn vervolgens ook te leen met een bibliotheekpas, of volledig te beluisteren binnen de bibliotheek.

 

Muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland, met als doel smaakverbreding en muzikale ontwikkeling. Muziekweb fungeert als beheerder van het Nederlandse culturele erfgoed op muziekgebied. Via alle bibliotheken in Nederland is muziek uit de collectie te leen. Muziekweb.nl is tegelijk catalogus, informatiebron en muziekgids. Bijna 4 miljoen mensen raadplegen Muziekweb jaarlijks en luisteren daarbij naar ruim 10 miljoen muziekfragmenten.

De voorlopige lijst met NPI-cd’s in de Muziekweb-collectie is in te zien via deze pagina.