Nationaal Podiumplan Wel geld geen gedoe

 

Alle bandleden een eerlijke gage voor optreden in een kleine jazzclub of op een kleinschalig podium? Het klinkt utopisch, maar dankzij Kunstenbondvakgroep Muziek/Ntb, SENA Performers en Stichting Norma behoort dit vanaf 1 juni 2021 tot de mogelijkheden. Het Nationaal Podiumplan wil eerlijke gages voor iedereen.  

Een nieuwe subsidieregeling zonder uitgebreide aanvraagprocessen, zonder inhoudelijke toetsingen, die bereikbaar is voor iedere jazz- en worldmusicus! Op 1 juni gaat het Nationaal Podiumplan van start, een nieuwe subsidieregeling voor concerten in het kleinschalige circuit. Het Nationaal Podium Plan matcht gages aan de Sena-norm van 265,- euro per persoon zolang een podium zelf minimaal de helft inlegt.

Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest. Eerlijke betaling was voor de corona crisis al een hot topic. De Fair Practice Code zou een goede gage voor musici moeten garanderen, maar kleinere clubs kunnen geen 265,- euro per persoon betalen.

Het Nationaal Podium Plan biedt daar een oplossing voor. Dat geeft podia wat meer lucht, maar helpt musici ook hun projecten levensvatbaar te maken. Wel geld, geen gedoe Een aanvraag doen is bewust simpel gehouden. Via de website kunnen clubs en muzikanten zich eenvoudig inschrijven en binnen enkele minuten een aanvraag doen. Na een concert moet er bewijs overlegd worden dat het evenement heeft plaatsgevonden, door middel van een gezamenlijk ondertekende bevestiging na het optreden en dan wordt de subsidie via de website in een ogenblik overgemaakt. Kortom: wel geld en geen gedoe. 

Pop in aantocht De regeling gaat van start met de muziekgenres world en jazz, maar kan als voorbeeld dienen voor alle sub-sectoren van de podiumkunsten. Als eerste is de popsector aan de beurt. Naar verwachting is daar binnenkort meer nieuws over.

 Extra toelichting Nationaal podiumplan Download pdf NPP toelichting

Inschrijven vanaf 1 juni 
Vanaf 1 juni kunnen artiesten en clubs in de genres jazz en world zich hier aanmelden. 

Info-sessies over Nationaal Podium Plan  

Blend Online
Op woensdag 26 mei organiseert World Music Forum NL een extra Blend Online sessie waarin mede-oprichters Anita Verheggen en Ben van den Dungen een nadere uitleg geven op het plan en gelegenheid is om specifieke vragen te beantwoorden. Woensdag 26 mei – van 12.00-13.30 via Zoom.  Aanmelden kan via het formulier onderaan deze pagina.

World Blend Cafe tijdens Dias Latinos, 3 juli in Amersfoort.: Tijdens dit eerste live WBC van 2021 zal  Oscar van der Pluijm, voorzitter van NPP nog een extra toelichting geven.  >> meer hierover 

Schrijf je nu in voor Blend Online sessie van 26 mei – first come=first serve!