Las Palmas de Gran Canaria Spanje, 24-28 oktober 2018

De 24e  editie van WOMEX vond eind oktober 2018 plaats in Las Palmas op de Canarische eilanden.

Er kan worden teruggeblikt op een succesvolle Nederlandse  vertegenwoordiging, die door World Music Forum NL  werd gerealiseerd in samenwerking met Dutch Performing Arts en support van Sena, Buma Cultuur en de Nederlandse Ambassade in Spanje. Naast de gemeenschappelijke Nederlandse stand met servicepunt, borrel en trade-diner is het dit jaar gelukt om teven een off-Womex Dutch World Stagemet drie Nederlands bands te presenteren.

Naast dit extra podium volgde de verdere invulling van de Nederlandse vertegenwoordiging tijdens deze editie in grote lijnen het model van voorgaande jaren.

Tijdens deze vijfdaagse editie WOMEX 2018 kwamen ruim 2700 afgevaardigden (inclusief 300 optredende musici) uit 92 landen bijeen. Tijdens deze Womex vonden zo’n 60 muziek-acts plaats, alsook 16 filmvertoningen, 23 conferentiesessies, mentoring sessies met  meer da n 60 experts, 19 netwerkbijeenkomsten, offWomex presentaties en een Womex Academy. De gestage groei aan diversiteit onder de WOMEX delegates; en een groeiende aantal jongere muziekprofessionals geeft een nieuwe impuls aan deze beurs.

De opkomst van Nederlanders  bleef stabiel in vergelijking met het voorgaande jaar met ruim 70 deelnemers. Naast de gemeenschappelijke Nederlandse stand, waren er nog vier andere Nederlandse organisaties met een eigen stand aanwezig tijdens de beurs. Hieronder een overzicht van de Dutch World activiteiten:

De Stand
WOMEX 2018 // Stand

De ruime gemeenschappelijke Dutch World stand met een info-desk en message-service werd omringd door vier andere Nederlandse stands: Amsterdam Klezmer Band, Bazzookas, Earthbeat en This is Lovsky. In de Dutch World stand werden tevens door enkele deelnemers uit het veld een eigen vergaderplek gehuurd. Ook voor de spotlights was extra vergaderruimte in de stand ingedeeld.

De communicatie en aankleding van de stand sloten aan op de lopende ‘Dutch World’ promotie.

De internationale delegates weten de Nederlandse stand inmiddels goed te vinden en er wordt altijd intensief  gebruik gemaakt van de service desk met info- en message-service, waardoor het maken van matches extra wordt gestimuleerd. De stand is hiertoe permanent bemand door minimaal twee personen om mensen te woord te staan.

De aanwezigen op de beurs werden voorafgaand en tijdens de beurs via online adverteren (op WOMEX-site en facebook),  e-mail, sociale media geattendeerd op de Nederlandse showcases, stand en overige activiteiten. De Nederlandse deelnemers worden via mailings, site en social media op de hoogte gehouden. Tijdens de beurs is actief drukwerk verspreid: affiches, de informatie brochure met overzicht van de Nederlandse activiteiten en de nieuwe editie van de Dutch World Directory.

Spotlights en off-Womex Dutch World StageWOMEX 2018 // Dutch World Stage

In het voorjaar van 2018 zijn zeven spannende, veelbelovende Nederlandse gezelschappen uitgekozen door een Nederlandse selectie-commissie met Danka van Dodewaard ( Amsterdam Roots), Francis de Souza ( Houtfestival), Charlie Crooijmans (Vrije Geluiden), Hanyo van Oosterom (Grounds Podium).

Uiteindelijk zijn de volgende groepen geselecteerd: Altin Gun, Arp Frique, Son Swagga, Lingua Franca Ensemble, Tabanka, Shishani & the Namibian Tales, Nizar Rohana Trio.

Vanuit deze voorselectie zijn vervolgens drie groepen door de Womex-jury geselecteerd voor de off-Womex DutchWorld Stagewelke op donderdag 25 oktober plaats vond:  Son Swagga, Lingua Franca Ensemble en Tabanka.

Son Swagga beet als eerste showcase de spits afen het publiek moest nog wat opwarmen en werd goed ontvangen. Naarmate de avond vorderde werd het steeds drukker in de zaal. Met name Lingua Franca gooide hoge ogen bij het publiek  maar ook Tabanka werden zeer enthousiast ontvangen.

Alle zeven spotlight-acts werden in de promotie tijdens de beurs extra gehighlight door o.a: met een expliciete vermelding in het drukwerk (flyer, maar ook in de nieuwe Dutch World Directory). Daarnaast was er voor hen een extra vergadertafel in de stand en is hun muziek opgenomen in de Spotlights 2018 playlist van WMF.

Netwerkmomenten: Borrel en Trade-diner
WOMEX 2018 // Dutch Trade Dinner


Op de eerste beursdag vond voorafgaand aan de Nederlandse Dutch World Stage een geanimeerd trade-diner plaats in een aparte ruimte van een restaurant met Spaanse specialiteiten. Dit diner werd mede gerealiseerd met support van de Nederlandse Ambassade in Spanje. In totaal namen 47 personen deel: 25 internationale gasten en 22 Nederlanders.

De internationale gasten waren afkomstig uit België (met een opmerkelijk hoog aantal acht vertegenwoordigers), Oostenrijk, Canada, Denemarken, Spanje, Frankrijk, Italië en Marokko. Tussen de gerechten konden de Nederlanders een keer van plaats wisselen. Voorts werd tijdens het diner een kort muzikaal intermezzo verzorgd door twee leden Lingua Franca Ensemble, die later op de avond ook een showcase hadden.

De reacties van zowel de Nederlandse als internationale diner-gasten waren zeer enthousiast, over de kwaliteit van de gesprekken en het niveau van de gasten. Zoals gebruikelijk duurt het enige tijd voor er concrete resultaten uit voort vloeien. Het diner kenmerkt zich door het exclusieve karakter om in een besloten setting in alle rust met een select gezelschap te kunnen een gesprek aan te gaan met va nte voren zorgvuldig geselecteerde internationale relaties. Standaard is dat de internationale gasten met support van de Nederlandse Ambassade worden uitgenodigd. Van de Nederlandse deelnemers wordt als investering een financiële bijdrage gevraagd.

Vervolgens is op vrijdagmiddag 26 oktober de drukbezochte traditionele netwerkborrel bij de Dutch World-stand georganiseerd met o.a. Hollands- gedestilleerd en hapjes. Dit is altijd een goed aanjager- waarbij men oude bekenden ontmoet en de Nederlandse aanwezigheid op de beurs meteen een extra boost krijgt. In totaal zijn bij de borrel in twee uur tijd naar schatting zo’n 250 mensen geteld waarvan rond zo’n 60 Nederlanders.

Evaluatie
Na afloop van WOMEX is een evaluatie onder de deelnemers uitgezet (respons 23%).

De uitkomsten blijven vrij constant in vergelijking met de voorgaande jaren.

  • Nederlandse deelnemers gaan met name naar Womex met het doel om te netwerken en internationale collega’s te ontmoeten (70%) en niet zo zeer om concerten te boeken.
  • Ruim 50% geeft aan wel potentiele samenwerkingsmogelijkheden te hebben opgedaan waarvan 15% inmiddels heeft geresulteerd in concrete boekingen.
  • De Nederlandse stand- activiteiten worden als ‘hub’ zeer nuttig ervaren. Ook de message-service, kortingsprocedure, verhuur van tafels, algehele communicatie, trade-dinner en borrel scoren hoog.
  • 65% geeft aan mede dankzij de stand-bemiddeling nieuwe mensen te hebben ontmoet.
  • Absolute high waren de NL-stand als ontmoetingsplek en het NL-trade-diner.
  • In 2020 verwacht ruim 70% van de respondenten naar WOMEX in Finland te gaan, daarnaast is er vooral interesse in Eurosonic Noorderslag (50%), Mundial Montreal (35%), Jazzahead! (21%), Classical Next 21% en inJazz (14%). Daarnaast worden met name genoemd: Visa for Music, The Great Escape, MAMA, en Reeperbahn.

 

Fotoverslag showcases, stand en trade-diner door Eric van Nieuwland

Lees meer over WOMEX 2018