(bron: Dutch Composers NOW)

Op zaterdag 18 juni 2022 lanceert New Music NOW de eerste Dag van de Componist. Een feest van de nieuwe muziek met meer dan 100 concerten op 1 dag.  Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. Van vroeg tot laat staat NPO Radio 4 in het teken van de Nederlandse componist. NTR en VPRO verzorgen een live-uitzending vanuit TivoliVredenburg en New Music NOW streamt de hele dag. Naast Utrecht vieren ook andere steden de Dag van de Componist mee, zoals Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Tilburg, Zwolle, Enschede, Arnhem en Amersfoort. De dag gaat in Utrecht van start met het onthullen en spelen van de Grootste Grafische Partituur. Bekijk het programma per stad op www.newmusicnow.nl 

Tijdens de Dag van de Componist geven componisten, musici, muziekliefhebbers en ensembles door het hele land live-optredens  – van intieme huiskamerconcerten tot grootse muziekevents. De Dag van de Componist viert de vitaliteit en veelkleurigheid van nieuwe muziek in alle facetten. Tientallen podia en festivals uit het hele land werken mee. Ze vormen met de componisten een breed netwerk onder de vlag van New Music NOW. Iedere organisatie presenteert een feestelijk programma in de eigen stad of regio. Tijdens de Dag van de Componist klinken werken van meer dan honderd verschillende componisten.

Wereldrecord: Grootste Grafische Partituur om 10.00 uur onthuld in Utrecht: 400 meter muziek 
De Dag van de Componist opent met een wereldrecord: de onthulling van de Grootste Grafische Partituur Aller Tijden. Piepjonge componisten en oude rotten in het vak tekenden mee aan de compositie. De 400 meter lange partituur wordt uitgevoerd door een bonte stoet kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. De onthulling begint om 10.00 uur bij het Stadskantoor naast het Centraal Station Utrecht. De stoet trekt via de galerij achter het Centraal station via Hoog Catharijne naar de Grande finale om 11.00 uur op de Vredenburgerkade. 
 
Wat gebeurt waar op 18 juni?

Utrecht
In Utrecht speelt stadsbeiaardier Malgosia Fiebig muziek van de componistenfamilie Andriessen, op het carillon van de Domtoren, om 11:00 uur. Om 12:00 uur onthult de wethouder Cultuur een gedenkbord op het woonhuis van componist Louis Andriessen, die met zijn familie in deze stad is opgegroeid. Van 12.00 tot 22.00 uur staat TivoliVredenburg in het teken van een marathon met concerten en talkshows in de tot televisiestudio omgebouwde pleinzaal. Op het programma staan werken van Martin Fondse, Karmit Fadael, Maxim Shalygin, Martijn Padding en vele anderen. De Nederlandse Strijkkwartet Academie viert haar 20-jarige bestaan met wereldpremières van 6 jonge componisten uit alle continenten. In de Domkerk klinkt om 15.30 uur de première van een nieuw werk vanHans Kämper en speelt organist Jan Hage eigen orgelwerken. De componist Riek Westerhof speelt op diverse piano’s in de binnenstad van Utrecht eigen werk; zij laat de partituren op de lessenaars achter: voor de liefhebbers. Utrecht krijgt zelfs een eigen stadsopera: Trijn. Ruim 200 zangers en musici spelen deze opera van componist Bob Zimmerman om 20.00 uur in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Tegelijkertijd presenteren de organisaties van het Utrechts Muziek Overleg een componistenfestival in de Club, Cloud Nine en Pit, eveneensonder het dak van TivoliVredenburg. 

Amsterdam
De Nederlands-Indonesische componist Sinta Wullur presenteert eigen composities en werk van bevriende componisten. Zij opent om 13.00 uur met Global Gongs in het Gamelanhuis op Veemkade 578. Van 14.15 tot 14.45 uur trekt een muzikale optocht over de Veemkade naar de Piet Heinkade. Wullur besluit haar programma in het Ramses Shaffy Huis met twee concerten: Raga Impressions en Wullur & Friends (van 15.00 tot 22.00 uur). Splendor Amsterdam (Nieuwe Uilenburgerstraat 116) start om 13.00 uur met Overalls: 16 componisten van Splendor spelen nieuwe composities met amateurmusici, onder leiding van componist David Dramm. Om 15.00 uur speelt Duo Kurkuma (Ere Lievonen en Joke Kegel) nieuwe composities van Joke Kegel in de Uilenburgersjoel. Terug aan de overkant bij Splendor, om 16:30 uur, spelen Rieteke Hölscher en Heleen Verleur zelfgeschreven stukken voor piano vierhandig. Musici van Koninklijk Concertgebouw Orkest spelen in het RCO House (Gabriel Metsustraat 16) kamermuziek van Rob Dirksen, Martijn Padding, Henriëtte Bosmans en JacobTV. In het Concertgebouw klinkt het nieuwe orkestrale spektakelstuk A House of Call. My Imaginary Notebook van Heiner Goebbels.

Den Bosch
In Den Bosch presenteert November Music on Tour werken van componisten van de Music Hub Brabant in de Willem Twee Toonzaal  om 14.30 uur en om 16.30 uur. Componist en stadsbeiaardier Joost van Balkom speelt om 16.00 uur nieuwe Nederlandse muziek op de beiaard van de Sint Janskathedraal. Componisten Aart Strootman en Dyane Donck voeren het slotritueel uit in de Tuin der Lusten tijdens de Bosch Parade, met Jheronimus Bosch als inspiratiebron.

Den Haag
In Den Haag vindt een festival plaats dat is gecoördineerd door festival Dag in de Branding. Om 10.00 uur start in Studio Lulofstraat 55 een gratis workshop voor amateur-componisten met Sara Zamboni. Om 12.00 uur speelt stadsbeiaardier Gijsbert Kok op het carillon van de Grote Kerk werk van Nederlandse componisten, van Henk Badings tot Cornelis de Bondt. Van 12.00 tot 21.00 uur verzorgen de artists-in-residence van de LOOS Foundation in Studio LOOS pop-up-optredens. Om 15.00 uur spelen musici van de Ensemble Academy van het Koninklijk Conservatorium en van het Residentie Orkest het vioolconcert White Eagle van Martijn Padding. Het New European Ensemble speelt werken van Seung-Won OhOm 16.30 uur treedt Ensemble Klang op in de Kloosterkerk. In Theater de Vaillant speelt ensemble Modelo62 de muziektheaterproductie BallerinaBallerina, met muziek van Petra Strahovnik. Het Haagse programma is te vinden op https://www.dagindebranding.nl/dag-van-de-componist/
 
Amersfoort 
In Amersfoort staande Havikconcerten, in de openlucht in de binnenstad, in het teken van nieuwe Nederlandse muziek. Om 13.00 uur spelen piepjonge componisten eigen werk onder leiding van componist Anne-Maartje Lemereis. Het ViolLAB presenteert een programma rond Nederlandse componisten en Mondriaan. ‘s Avonds klinkt muziek van zes vrouwelijke componisten en brengt het Keuris Ensemble een ode aan componist Henriëtte Bosmans, die 70 jaar geleden overleed. De avond wordt afgesloten met een optreden van de Componist des Vaderlands Martin Fondse.

Arnhem en overig
In Arnhem speelt Orkest de Ereprijs werken van Calliope Tsoupaki, Jesse Broekman en anderen, om 15.00 uur in het Arnhem Museum. Ook elders leeft de Dag van de Componist. Zo geven gitaarduo Anido, Jim ten Boske en Ferenc Hutÿra twee huisconcerten: om 11.00 uur in Zwolle en om 16.00 uur in EnschedeZeeland doet een dag later mee. Op 19 juni treedt jongleer- en muziekduo Sounds Like Juggling op in Kortgene, op festival Eindeloos Eiland.

Concerten, talkshows, radio en livestreams
Vanuit het landelijk knooppunt TivoliVredenburg vindt een marathon aan openbaar toegankelijke concerten en talkshows plaats, gepresenteerd door componist-presentatoren, 12 uur lang live gestreamd door New Music NOW. De hele dag staan radio, tv en onlinekanalen in het teken van levende Nederlandse componisten. De Dag van de Componist genereert zo veel mogelijk airplay voor componisten, bij de mediapartners NTR en VPRO, op het platform New Music NOW, maar ook op andere nieuws- en muziekzenders bij diverse publieksgroepen. Radio 4 zendt uit vanuit TivoliVredenburg, met concertopnames, live-impressiesen reportages. Het nieuwe muziekplatform New Music NOW is de online festival hub. Hier staat het spoorboekje voor het brede scala aan programma’s, dat door het hele land plaatsvindt. New Music NOW coördineert het muzieknetwerk en de collectieve promotie.

Eerste editie

Aanleiding is het 111-jarige jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco) en de kersverse samenwerking van een breed scala aan partners in de nieuwe muziek, onder de vlag van New Music NOW. In 2022 vindt de eerste editie plaats. Het wordt een jaarlijks terugkerend event met een landelijke spreiding en een zeer divers aanbod van muziekstijlen. Een feest van inspiratie en ontdekking. De Dag van de Componist wordt jaarlijks gevierd. Aankomende data: 17 juni 2023 en 15 juni 2024. 
 
Meer informatie en programma’s:
https://newmusicnow.nl/dag-van-de-componist
 
Nieuw Geneco (Genootschap Nederlandse Componisten) is de beroepsvereniging van Nederlandse componisten met meer dan 330 aangesloten componisten. 
New Music NOWi s het netwerk en muziekplatform voor nieuwe muziek.
Dutch Composers NOW is de stichting achter het platform New Music NOW.