Utrecht is een stad vol muziek. Van de grootste internationale namen tot aan het beste jong talent: overal in Utrecht wordt muziek gemaakt. Op pinkstermaandag 5 juni zet muziekstad Utrecht de deuren open tijdens de eerste editie van het gratis toegankelijke stadsfestival Utrecht Centraal. Op deze Culturele Zondag zijn in de hele binnenstad optredens van honderden Utrechtse muzikanten in alle denkbare genres, in onverwachte crossovers en op bijzondere plekken.

Nieuw, gratis muziekfestival

Het Pinksterweekend is traditioneel een moment voor muziekfestivals. De verschillende Utrechtse podia, festivals en ensembles voegen hier een nieuw festival aan toe. Het festival vindt plaats in en om de eeuwenoude Utrechtse binnenstad: van pleinen als het Vredenburg tot aan monumentale panden als de Fundatie van Renswoude, en van Sonnenborgh – museum en sterrenwacht tot aan broedplaats Kytopia. Alle concerten zijn gratis, zoals gebruikelijk bij Culturele Zondagen.

Dwars door alle genres

De Culturele Zondag Utrecht Centraal brengt musici samen die niet eerder samen speelden, of daagt hen uit een uitstap naar een ander genre te maken. Het aanbod is zeer divers. De Utrechtse concoursen, zoals de Popprijs en Liszt Concours, programmeren hun winnaars, de popopleidingen presenteren hun beste studenten, VPRO Vrije Geluiden brengt groepen bijeen die niets gezamenlijks hebben en kinderen leren muziek te maken op de modulaire synthesizers van Sonar Traffic. De nadere programmering volgt begin mei.

Welkom in mijn stad

De Utrechtse muzikanten die met regelmaat de podia in heel Nederland bespelen, vragen hun publiek op maandag 5 juni af te reizen naar Utrecht. Met drie muziekopleidingen, een uitgebreid netwerk van zalen en (inter)nationale festivals in alle soorten en maten zit muziek in het DNA van Utrecht. Met als gevolg dat muziekliefhebbers dagelijks een wisselend en divers concertaanbod voorgeschoteld krijgen. Muzikanten voelen zich thuis in Utrecht en nodigen tijdens Utrecht Centraal heel Nederland uit in hun stad.

Utrecht Centraal is een Culturele Zondag in samenwerking met onder andere het Utrechts Muziek Overleg. Elk jaar zijn er zes Culturele Zondagen in Utrecht met gratis activiteiten en een steeds wisselend thema voor een breed publiek.

Het volledige programma staat begin mei op www.culturelezondagen.nl

Via: www.culturelezondagen.nl  

Download hier het persbericht in PDF.