WOMEX 2017 ( Katowice Polen, 25-29 oktober)

Dutch World @ WOMEX2017
Fotoverslag door Eric van Nieuwland

De 23e editie van WOMEX vond eind oktober 2017 plaats in de voormalige mijnwerkersstad Katowice, Polen. Er kan worden teruggeblikt op een succesvolle Nederlandse vertegenwoordiging, die werd gerealiseerd in samenwerking met Dutch Performing Arts en aanvullende support van Sena, Buma Cultuur en de Nederlandse Ambassade in Polen.

Tijdens WOMEX 2017 kwamen ruim 2600 afgevaardigden (inclusief 303 optredende musici) van 1400 organisaties uit 95 landen bijeen. Het was met 300 stands de grootste WOMEX beurs ooit. Opmerkelijke ontwikkeling tijdens de beurs was de toename aan diversiteit onder de WOMEX delegates; een groeiende groep jongere muziekprofessionals geeft een nieuwe impuls aan de beurs.

In totaal waren er dit keer ruim 70 Nederlanders aanwezig en er waren in totaal twaalf Nederlandse stands op de beurs. De opkomst van Nederlanders lag iets lager dan in 2016, toen werden er 80 Nederlandse deelnemers geteld.

De invulling van de Nederlandse vertegenwoordiging tijdens WOMEX volgde in grote lijnen het model van eerdere edities. Hieronder een overzicht van de actviteiten:

De Dutch World Stand
De Dutch World stand met infodesk en message-service werd omringd door zes andere Nederlandse stands. Uiteindelijk is een grotere NL stand (vier stands i.p.v. twee) gerealiseerd – mede dankzij deelnemers uit het veld die in de stand een eigen vergaderplek huurden. Ook voor de zes spotlights was extra vergaderruimte ingedeeld.

De communicatie en aankleding van de stand sloten aan op de lopende ‘Dutch World’ promotie. Er was dit keer ook een beeldscherm in de stand met youtubes van de Nederlandse bands die aanwezig waren op WOMEX. De internationale delegates weten de Nederlandse stand inmiddels goed te vinden en er wordt intensief gebruik gemaakt van de info-desk en message-service, waardoor het het maken van matches extra wordt gestimuleerd.

De aanwezigen op de beurs werden voorafgaand via e-mail, sociale media geattendeerd op de Nederlandse stand en activiteiten. De Nederlandse deelnemers werden via mailings, site en social media op de hoogte gehouden. Tijdens de beurs werden actief drukwerk verspreid: affiches, de nl@WOMEX 2017 informatie brochure met overzicht van de spotlights en deelnemers en de Dutch World Directory.

Spotlights
Er zijn zes Nederlandse bands voor WOMEX in de spotlight gezet: een vijftal veelbelovende acts: Altin Gun, Conjunto Papa Upa, Tabanka, Mehmet Polat Trio, Namibian Tales – geselecteerd door de Nederlandse commissie (Francis de Souza, Charlie Crooijmans, Stan Rijven, Agnes Salverda en Emiel Barendsen). Daarnaast is door WOMEX de act van Steven Kamperman met de Franse musicus Valentin Clastrier gekozen voor een formele WOMEX showcase. Deze zes formaties kregen tijdens beurs o.a: expliciete vermelding in drukwerk (flyer, Dutch World Directory) en aparte tafel in de stand maar ook met muziek in de playlist van WMF. Voorts kreeg elke act een bijdrage in de vergoeding voor een registratie en gratis deelname aan het trade-diner.

 

Netwerkmomenten: Borrel en Trade-dinner
Op de eerste beursdag werd op veler verzoek alsnog de drukbezochte traditionele netwerkborrel bij de Nederlandse stand georganiseerd met o.a. Hollands- gedestilleerd en hapjes. Dit is altijd een goed aanjager- waarbij men oude bekenden ontmoet en de Nederlandse aanwezigheid op de beurs meteen een boost krijgt. In totaal zijn bij de borrel in twee uur tijd naar schatting zo’n 250 mensen geteld waaronder rond 60-70 Nederlanders.

In Katowice vond op vrijdagavond een geanimeerd trade-diner plaats in restaurant Tatiana voorafgaand aan de showcases. Dit diner werd gerealiseerd met support van de Nederlandse Ambassade in Polen. In totaal namen 45 personen deel: 24 internationale gasten en 21 Nederlanders. Namens de Nederlandse Ambassade in Polen verzorgde Cultureel Attaché Martin van Dijk een inspirerende openingsspeech en gaf Steven Kamperman tussen de gerechten door een muzikaal intermezzo op klarinet.

De reacties van de deelnemers waren zeer enthousiast over het diner, de kwaliteit van de gesprekken en gasten. Zoals gebruikelijk duurt het enige tijd voordat duidelijk is of er directe resultaten uit voort vloeien.

Resultaten
Na afloop van WOMEX is een evaluatie onder de deelnemers uitgezet (respons 30%).
Belangrijkste uitkomsten:

  • Nederlandse deelnemers gaan met name naar WOMEX om te netwerken (65%) en internationale collega’s te ontmoeten, alsook om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen (20%).
  • Ruim 75% houdt er potentiele nieuwe samenwerkingen aan over, 21% claimt concrete boekingen naar aanleiding van de beurs.
  • De Nederlandse stand- activiteiten worden als ‘hub’ zeer positief ervaren (nuttig tot zeer nutig). De message-service, kortingsprocedure, verhuur van tafels, communicatie, trade-dinner en borrel scoren hoog.
  • 68% heeft dankzij de stand-bemiddeling nieuwe mensen ontmoet en heeft zo potentieel nieuwe samenwerkingspartners leren kennen.
  • Absolute high waren de NL-stand als ontmoetingsplek en het NL-trade-dinner.
  • In 2018 verwacht 75% van de respondenten weer naar WOMEX te gaan, daarnaast ruim 38% naar Jazzahead! 38% naar inJazz en 25% naar ESNS. Rond 20% heeft interesse in Classical NEXT en Visa for Music.

Toekomst

Plannen voor de lange termijn voor de internationale promotie worden onderzocht. Het idee leeft om voor de sector in 2018 of 2019 weer uitgebreider uit te pakken  met een showcase programma.

Links: