(bron: Consevatorium van Amsterdam – foto: Tomek Dersu Aaron Whitfield)

Het College van Bestuur van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft Okke Westdorp per 1 september 2022 benoemd tot nieuwe directeur van het Conservatorium van Amsterdam (CvA). Hij volgt daarmee Janneke van der Wijk op, die begin 2022 het CvA verliet. Voor de medewerkers en studenten van het conservatorium is Okke Westdorp geen onbekende: sinds september 2017 is hij adjunct-directeur en hoofd klassiek en opleiding docent muziek van het CvA. De afgelopen maanden was hij samen met Joachim Junghanss waarnemend directeur. Zijn stap naar directeur is afgestemd met en wordt gesteund door de academieraad en de bij de werving betrokken selectiecommissies.

Okke Westdorp (1981) studeerde hoorn aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Organisatie, Cultuur en Management aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn werkzaamheden als hoornist bij het Residentie Orkest remplaceerde hij bij alle grote Nederlandse orkesten. Na zijn carrière als musicus was hij onder meer actief als sponsor- en fondsenwerver bij het Residentie Orkest alvorens hij als leidinggevende in het hoger onderwijs aan de slag ging. Zo was hij onder meer hoofd klassiek bij Codarts Rotterdam. Okke is ook actief als toezichthouder en bekleedt verschillende bestuursfuncties.

Bert Verveld en Annet Lekkerkerker, College van Bestuur van de AHK, reageren: “We hebben Okke in de afgelopen jaren leren kennen als een kundige, betrokken en aimabele adjunct-directeur, met een scherp oog voor de actuele maatschappelijke discussies en de rol van het Conservatorium van Amsterdam daarin. Het conservatorium is onder zijn leiding in goede handen. We hebben er alle vertrouwen in dat Okke zal voortbouwen aan het internationaal vooraanstaande muziekinstituut dat het Conservatorium van Amsterdam is en zien uit naar de verdere samenwerking.”

“Het is uiterst eervol om deze rol te mogen vervullen”, zegt Okke Westdorp zelf. “Het CvA is een internationaal topinstituut met een breed palet aan muzikale stijlen. De komende jaren zal naast alle creativiteit en excellentie op ambachtelijk gebied zeker ook de verbinding met de samenleving verder centraal komen te staan. Ik kijk ernaar uit om met de buitengewoon toegewijde docenten en medewerkers te mogen blijven samenwerken.”

Ook Joachim Junghanss, adjunct-directeur en hoofd Jazz/Pop van het CvA, kijkt uit naar de samenwerking met Okke als directeur. “De samenwerking met Okke heb ik vanaf de eerste dag als zeer collegiaal en uitermate constructief ervaren; ik verheug me op de voortzetting ervan. Ik ben ervan overtuigd dat Okke alle kwaliteiten heeft om als directeur het gehele conservatorium op zeer adequate wijze te representeren.”