Oriental Landscapes is één grote timelapse van muzikale landschappen.
Calefax rietkwintet, Mohammad Motamedi, Rima Khcheich, Rembrandt Frerichs Trio, Matangi strijkkwartet, Oene van Geel, New European Ensemble en vele anderen.

 


De tweede editie van hedendaags muziekfestival Oriental Landscapes vindt plaats van 15 tot en met 26 juni in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Leiden. Tijdens het festival wordt de luisteraar meegenomen op een tijdreis tussen traditionele en moderne interpretaties van oosterse muziek. Van klassieke, traditionele muziek in hedendaagse arrangementen tot audiovisuele elektronische crossovers. Toonaangevende musici uit het Midden-Oosten gaan het muzikale dialoog aan met Nederlandse ensembles en musici. Naast premières en nieuwe arrangementen zijn er een speciale bijdrages van de Nederlandse componist/violist Oene van Geel en een installatie van videokunstenaar Geert Mul. Verder biedt het festivalworkshops en een uitgebreid contextprogramma aan in samen werking met Rijksmuseum van Oudheden, Codarts, Koninklijk Conservatorium van Den Haag, Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden.
Openingsconcert Oriental Landscapes | 15 juni De Duif, Amsterdam

Verborgen parel, De Duif kerk, aan de Amsterdamse Prinsengracht vormt het decor voor het openingsconcert in samenwerking met Gaudeamus. Tijdens deze eerste ontmoeting tussen Rima Khcheich TrioCalefax rietkwintetMatangi strijkkwartet en vocalist Mohammad Motamedi, worden stukken van Oosterse en Nederlandse componisten uitgevoerd.

 

Met trots presenteert Oriental Landscapes, Mohammad Motamedi één van de grote Iraanse zangers uit de Perzische klassieke muziek en wereldwijd een gevierd solist. Het Matangi strijkkwartet is vooral bekend om hun innovatieve cross-over projecten, waarbij ze de grenzen van klassieke muziek opzoeken. Het Calefax rietkwintet is een klassiek ensemble met een popmentaliteit, en schepper van een nieuw genre: het rietkwintet! Een jazz muzikant, een Arabische zangeres en een barok musicus verenigd in hun liefde voor mooie muziek, ofwel Rima Khcheich, Mike Fentross en Maarten Ornstein trio. Bekijk trailer: hier

 

PROGRAMMA
Oriental Landscapes bij Dwarslopers Festival | 16 juni TivoliVredenburg, Utrecht

Oriental Landscapes levert een muzikale bijdrage aan het Dwarslopers Festival met het Atmaça project, bestaande uit jonge musici uit Syrië, Griekenland en Turkije. Het festival wordt afgesloten met het jubileumconcert van het Utrechtse Kamerkoor JIP en muzikanten uit het Midden-Oosten, waaronder de Syrische sopraan Mireille Bitter.

 

Première Oene van Geel Carte Blanche | 17 juni Grounds, Rotterdam

Voor zijn compositie heeft Oene van Geel zich laten inspireren door de vele gezichten van Istanbul, van oudsher een culturele smeltkroes. En tegenwoordig een metropool waar modern fuseert met traditie. In Ode aan Istanbul worden deze tegenstellingen uitvergroot; variërend van het vermengen van oude volksmuziek tot het gebruik van elektronica.

 

Salon Joussour met workshop en diner | 21 juni Korzo, Den Haag

Het Rembrandt Frerichs trio, met bassist Tony Overwater en drummer Vinsent Planjer, speelde al eerder met grote namen uit de Perzische muziek. Met de samenwerking met Mohammad Motamedi gaat hun langgekoesterde wens in vervulling om ook met een Iraanse vocalist samen te werken. Het trio maakt gebruik van historische instrumenten als de forte piano en de Violone die qua klank naadloos aansluiten bij de Perzische muziek. Bekijk trailer: hier

 

Drie ensembles en een vocalist | 22 juni Tivoli, Utrecht

Jazz, klassiek, barok en muziek uit het Midden-Oosten klinken door in het gemêleerde programma met onder andere stukken van de Iraki-Syrische componist Raad Khalaf, de Nederlandse componisten Willem Jeths en Babür Tongur, en de Griekse Calliope Tsoupaki. Calefax rietkwintet, Matangi strijkkwartet, Rembrandt Frerichs Trio en vocalist Mohammad Motamedi sluiten de avond gezamenlijk af met een bijzonder arrangement van Kaveh Vares en Rafael Fraga.

 

Oene van Geel Carte Blanche, NEuE, Geert Mul | 25 juni Amstelkerk, Amsterdam

 

ORIENTAL LANDSCAPES | VR 15 T/M DI 26 JUNI 2018 | DIVERSE LOCATIES

MEER INFORMATIE OVER HET FESTIVAL: WWW.ORIENTAL-LANDSCAPES.ORG