(bron: Music Meeting)
Op 4, 5 en 6 juni barst Music Meeting Festival los in Park Brakkenstein in Nijmegen. Met Cubaanse muziek in de hoofdrol, aangevuld met muzikale ontdekkingen vanuit alle hoeken van de wereld, zet het festival na twee jaar afwezigheid het park weer in vuur en vlam. Er vindt een vernieuwd randprogramma plaats op de All Ears Area met onder andere interviews, lezingen en kleinschalige ‘meet-up’ concerten van festivalartiesten. Daarnaast komt jong toptalent voor én achter de schermen aan bod onder de noemer Gelderland Talent Stage. Het publiek kan al toeleven naar het festival via het online muziekkanaal Music Meeting All Ears. Tickets en info: musicmeeting.nl.
Cuba Upside Down
Onder de noemer Cuba Upside Down, maakte het festival eerder de festivalprimeurs van Alain Pérez y la Orquesta, Osain del Monte en Ping Pong Piano al bekend. De volgende Cubaanse heldinnen en helden maken het Cubaanse programma compleet: El Comité: latin jazz op zijn swingendst, de Cubaanse alleskunner Brenda Navarrete (foto), cellist en zangeres Ana Carla Maza, meesterpianist Ramón Valle met zijn project ‘Boundless Forces’ en de ware Cubaanse superjam Qué viva la Música! De Nederlandse All Star-formatie Son Bent Braam opent het festival met een feestelijk Latin project | Bekijk de ‘Cuba Upside Down’ pagina.
Wereldwijd
Ook artiesten uit andere landen, wereldwijd, maken hun opwachting op Music Meeting. Zoals de Spaanse trombonist, zangeres en YouTube-sensatie Rita Payés, de ‘bullet-proof’ afrobeat van Antibalas uit New York, de powerblazers van Džambo Aguševi Orchestra uit Noord-Macedonië en de Malinese Djely Tapa die desertblues en Mandinka-folk aanlengt met rock. Zie het complete programmaoverzicht onderaan.
Eigen producties
Dit jaar presenteert Music Meeting vier eigen producties:
Tolyqyn meets K.O. Brass: powertrio Tolyqyn uit Berlijn koppelt Afrikaanse ritmes en stijlen aan westerse genres. K.O. Brass (o.a. Kyteman, Typhoon) telt vier blazers uit vier verschillende landen. Samen met elkaar én met Tolyqyn, betekent dat een clash van stijlen.
Chatlein & Roe ‘Future’s Past’: twee artiesten die aan elkaar gewaagd zijn. Tony Roe zoekt met elektronische muziek een platform om zijn ideeën de toekomst in te katapulteren. Percussionist Vernon Chatlein gebruikt juist de Caribische muziektraditie als springplank.
Ping Pong Piano: het uitgangspunt is simpel: zet twee vleugels op het podium en laat vier Cubaanse sterpianisten het muzikale gesprek aangaan. Deze unieke uitdaging gaat naar Marialy Pacheco, Ivan ‘Melón’ Lewis, Ramón Valle en Rolando Luna.
Raquel Kurpershoek: deze upcoming zangeres brengt flamenco lyrischer en melodieuzer dan we meestal horen. Dankzij haar moeder – zelf flamencodanseres – groeide ze op met de pure traditie, maar Raquel gaat daarin vervolgens wel haar eigen weg.
Gelderland Talent Stage
Onder de noemer Gelderland Talent Stage stimuleren Music Meeting Festival en de Provincie Gelderland talentontwikkeling: van opkomende artiesten tot en met jonge talenten die achter de schermen bij het festival werken. De eerder genoemde zangeres Raquel Kurpershoek (foto) is de muzikale nieuwkomer die we in het licht van deze samenwerking presenteren. Het talent behind the scenes is de jonge creatief producent Julia Koenen die voor haar studie Kunst en Economie aan de HKU onderzoek doet naar de verbinding tussen publiek en artiest op het online én offline podium All Ears. De Gelderland Talent Stage trajecten van Raquel en Julia zijn te volgen via www.musicmeeting.nl.
All Ears Area
Het online muziekkanaal Music Meeting All Ears gaat tijdens het festival drie dagen letterlijk ‘offline’, het gaat namelijk live op Music Meeting Festival. Op de ‘All Ears Area’ vinden kleinschalige ‘meet-up’ concerten van festivalartiesten plaats. Ook zijn er interviews en lezingen, zodat het publiek van alles komt te weten over deze musici en hun muziek. Op een groot ledscherm kan men tussendoor ook genieten van documentaires en bijzondere fotoseries. Voor wie één en al oor wil zijn, zijn er koptelefoons beschikbaar.